Nou anunț despre testarea elevilor. GCS, schimbări în săptămâna 13 – 17 decembrie

Cătălina Burghelea 13.12.2021, 07:27
Nou anunț despre testarea elevilor. GCS, schimbări în săptămâna 13 – 17 decembrie

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, duminică seara, 12 decembrie, că o nouă tranșă de teste pentru elevi a fost distribuită către unitățile de învățământ, confirmând că „testarea nu a fost suspendată”. Noile schimbări vizează zilele în care se vor testa copiii. Din cauza întârzierii în livrarea materialelor, această procedură va avea loc în alte zile ale săptămânii, doar temporar, a precizat GCS.

Schimbarea anunțată de GCS privind testarea elevilor

Testarea elevilor nu a fost suspendată și nici nu s-a discutat despre această posibilitate, însă pentru săptămâna 13 – 17 decembrie s-a decis schimbarea zilelor în care se testează elevii, a declarat instituția. Astfel, în loc de luni și joi, testarea se va face în zilele de marți și vineri, potrivit Grupului de Comunicare Strategică. Astfel, programul de testare a elevilor se decalează, din cauza întârzierii livrării de teste.

„Având în vedere interesul public justificat privind testarea elevilor cu teste rapide de salivă, pentru corecta informare a publicului facem următoarele precizări: Testarea elevilor nu a fost suspendată și nu a fost luată în discuție această posibilitate.

Având în vedere că cea mai recentă tranșă din lotul de teste achiziționate a fost distribuită către unitățile de învățământ în cursul acestei zile și în această noapte, din cauza întârzierilor în livrarea materialelor, s-a decis schimbarea temporară, pentru săptămâna 13-17 decembrie, a zilelor în care se vor efectua testele, astfel încât acestea să aibă loc în zilele de marți și vineri în loc de zilele de luni și joi.”, a precizat Grupul de Comunicare Strategică într-un comunicat.

Ce au decis autoritățile privind testarea elevilor după vacanță

În ce zile se vor testa copiii

GCS a mai spus că Ministerul Educației colaborează cu Departamentul pentru Situații de Urgență pentru a găsi soluții rapide și eficiente în vederea asigurării necesarului de materiale pentru testarea preșcolarilor, elevilor și personalului din învățământ. Testarea rapidă se va face de două ori pe săptămână, luni și joi sau marți și vineri, în funcție de disponibilitatea testelor, au explicat reprezentanții instituției.

„Conducerea Ministerului Educației este în permanentă legătură cu cea a Departamentului pentru Situații de Urgență pentru a găsi soluții rapide și eficiente în vederea asigurării necesarului de materiale pentru testarea preșcolarilor, elevilor și personalului din învățământ. Această testare se va face de două ori pe săptămână, luni și joi sau marți și vineri, în funcție de disponibilitatea testelor. De asemenea, Ministerul Sănătății este pregătit să acorde sprijin tehnic în privința procesului de testare a elevilor și cadrelor didactice”, mai precizează instituția.”, mai spun cei de la GCS.

2,4 milioane de teste sunt blocate

Elevii din România vor primi testele de salivă săptămână viitoare, dar numai pentru una din cele două testări. 2,4 milioane de teste nu pot pleca din depozite, din cauza unei neînțelegeri între furnizor și Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Nu se știe dacă celelalte teste promise până în vacanța de iarnă vor fi repartizate la timp în unitățile de învățământ.

Ce spune Raed Arafat

La un post de televiziune, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a spus că Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) a încheiat acorduri-cadru pentru teste din salivă care să fie distribuite în şcoli, iar Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă încheie contractele subsecvente cu furnizorii.

Şeful DSU a explicat şi sincopele în furnizarea acestor teste rapide, care ar trebui să ajungă în şcoli, prin faptul că unii dintre furnizorii de teste au refuzat să semneze contractele subsecvente pentru livrarea lor, în timp ce alţii cer preţuri mult mai mari.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...