Noile tratamente cu pastile anti-Covid vor fi disponibile în curând. Cât costă o cutie?

Gabriela del Pupo 30.12.2021, 10:51
Noile tratamente cu pastile anti-Covid vor fi disponibile în curând. Cât costă o cutie?

Noile tratamente anti-Covid pe bază de pastile vor fi disponibile în curând și în România. Ministrul Sănătății a anunțat că au avut loc deja discuții preliminare cu reprezentanții companiilor producătoare și CEO Terapia Cluj anunță că la începutul lunii februarie aceste tratamente ar putea ajunge în farmaciile din România. Specialiștii avertizează că aceste tratamente nu înlocuiesc vaccinarea și vor fi eliberate pe bază de rețetă celor care s-au infectat și prezintă risc de agravare a bolii.

Cât costă o cutie de medicamente anti-Covid?

Noile medicamente au fost aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și țări precum Germania, Marea Britanie sau Statele Unite au început deja să comande tratamentele. Avantajul acestor pilule este să tratamentul poate fi făcut în sistem ambulatoriu și ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că deja a demarat amenajarea unor astfel de centre.

O cutie de Paxlovid, pastila produsă de Pfizer, costă 529 de dolari și tratamentul durează 5 zile. Potrivit producătorului, pacienții vor trebui să ia trei pastile de două ori pe zi pe o perioadă de cinci zile – în total 30 de pilule/tratament, conform digi24.ro.

O cutie de pastile produse de Merck costă 700 de dolari, tratamentul durează tot 5 zile și persoana infectată trebuie să ia 4 pastile de două ori pe zi, o cutie având 40 de pastile.

Producerea acestor medicamente costa mai puțin decât tratamentele actuale intravenoase dar și mai puțin decât vaccinurile de pe piață.

Pastila anti-COVID produsă de Merck reduce capacitatea coronavirusului de a se multiplica prin creşterea numărului de mutaţii în materialul său genetic. În ceea ce priveşte pastila Pfizer, aceasta foloseşte o metodă diferită, aparţinând unei clase de antivirale numite „inhibitori de protează”, care blochează acţiunea unei enzime esenţiale pentru replicarea virală.

Care sunt reacțiile adverse și cine nu poate lua aceste pastile?

Ca orice medicament și aceste pastile au contraindicații și reacții adverse. Pastila Merck nu ar trebui să fie utilizată de femeile însărcinate sau de femeile care nu folosesc metode contraceptive şi ar putea rămâne însărcinate, a anunțat EMA. Aceste pastile reduc rata de spitalizare și deces cu doar 30%.

Eficiența pastilelor produse de Pfizer este mult mai mare. Compania anunță că Paxlovid reduce riscul de spitalizare și deces cu 90%. Pastila nu poate fi administrată persoanelor care iau anticoagulante sau antidepresive. De asemenea Paxlovid ar trebui să fie eficientă și împotriva noii tulpini a virusului, Omicron.

Urmăriți Impact.ro și pe