Noi vouchere pentru românii cu probleme, până la 23.000 de lei de la stat

Gabriel Peneș 15.05.2023, 09:36
Noi vouchere pentru românii cu probleme, până la 23.000 de lei de la stat

O anumită categorie de români va putea beneficia de vouchere de la stat în valoare de până la 23.000 de lei. Acest ajutor va fi acordat prin Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (ANPD), iar prin el se dorește creșterea șanselor de integrare pe piața muncii a persoanelor cu grade handicap care, altfel, își găsesc foarte greu un loc de muncă.

Noi vouchere pentru românii cu probleme

Persoanele cu dizabilități vor fi ajutate cu vouchere în valoare maximă de 23.000 de lei pentru achiziționarea de tehnologie asistivă. Acestea trebuie să aibă cetățenie română și  o dizabilitate atestată prin certificatul de încadrare în grad de handicap. De asemenea, ele trebuie să se încadreze într-una din următoarele situații:

  • sunt șomeri sau persoane inactivă aflate în căutarea unui loc de muncă;
  • au vârsta cuprinsă între 18 ani și până la împlinirea condițiilor de pensionare;
  • sunt tineri de peste 18 ani care nu ai împlinit încă vârsta de 30 de ani și urmează o activitate de formare profesională sau se află în sistemul de educație (tineri nonNEETs).

Aceste vouchere în valoare de 23.000 de lei sunt oferite în cadrul proiectului „Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități” de către Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (ANPD), scrie adevarul.ro.

Solicitările privind emiterea voucherelor, împreună cu dosarul în original, trebuie depuse până la data de 31 mai 2023. Ulterior, voucherele vor trebui emise până cel târziu în data de 30 iunie.

Noi vouchere pentru românii cu probleme, până la 23.000 de lei de la stat
Persoanele cu dizabilități vor putea primi vouchere de până la 23.000 de lei, în vederea achiziției de tehnologii asistive care să le faciliteze accesul pe piața muncii

Pot primi până la 23.000 de lei

Voucherul eliberat persoanei cu dizabilităţi poate fi utilizat de către aceasta în perioada de valabilitate, dar nu mai târziu de 31 august 2023. Ulterior, furnizorii de tehnologii/dispozitive asistive/tehnologii de acces depun solicitările de decontare a voucherelor în primele 15 zile ale lunii septembrie 2023.

Cu aceste vouchere se pot achiziționa tehnologii şi dispozitive asistive şi tehnologii de acces prioritare pentru angajare a persoanelor cu dizabilități.

Tehnologia asistivă include orice obiect, articol de echipament, serviciu sau sistem de produse, inclusiv software, care se utilizează pentru a mări, a menține, a înlocui sau a îmbunătăți capacitățile funcționale ale persoanelor cu dizabilități ori pentru reducerea și compensarea unor deficiențe, limitări de activitate sau restricții de participare.

Asigurarea accesului persoanelor cu dizabilități, în condiții de egalitate cu ceilalți, la mediul fizic, informaţional şi comunicaţional, în vederea creșterii șanselor de ocupare şi a ponderii persoanelor cu dizabilităţi angajate pe piața liberă a muncii.

Obiective specifice sunt următoarele:

  • Stimularea angajării persoanelor cu dizabilități care se află în căutarea unui loc de muncă și beneficiază de servicii de informare și consiliere profesională, medierea muncii sau formare profesională din partea agențiilor pentru ocuparea forței de muncă prin acordarea de subvenții angajatorilor;
  • Sprijinirea persoanelor cu dizabilități care se află în căutarea unui loc de muncă, înregistrate la serviciile publice de ocupare, în accesarea și utilizarea de tehnologii și dispozitive asistive și tehnologii de acces în vederea creșterii șanselor de ocupare;
  • Acordarea de sprijin angajatorilor pentru accesibilizarea locurilor de muncă în vederea creșterii gradului de ocupare a persoanelor cu dizabilități care se află în căutarea unui loc de muncă și beneficiază de servicii de informare și consiliere profesională, medierea muncii sau formare profesională din partea agențiilor de ocuparea forței de muncă.

Prin acordarea acestor vouchere, statul se așteaptă ca 7000 de persoane cu dizabilități să beneficieze de servicii de informare și consiliere în vederea angajării din partea ANOFM;

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....