Un britanic a devenit primul astronaut cu dizabilități. La competiția istorică au participat și zece români

Beatrice Dumitru 24.11.2022, 12:37
Un britanic a devenit primul astronaut cu dizabilități. La competiția istorică au participat și zece români

Agenția Spațială Europeană (ESA) a anunțat alegerea primului astronaut cu dizabilități din istorie. Acesta a câștigat medalia de bronz la proba de 100 metri, la Jocurilor Paralimpice de la Beijing, din 2008, și a fost ales în cadrul programului special „Parastronaut” al ESA. Acesrta ar putea fi prima persoană cu dizabilități care merge în spațiu.

Cine este primul astronaut cu dezabilități

În cadrul selecției ESA pentru viitorii astronauți europeni, s-au înscris în programul special „Parastronaut” pentru astronauți cu diverse dizabilități 257 de candidați, printre care și zece români, opt bărbați și două femei.

Printrei cei aleși se află britanicul John McFall, care a devenit primul astronaut cu dizabilități ales de ESA pentru a se alătura programului său de formare. McFall, în vârstă de 41 de ani, va face parte dintr-un „program fezabil” care să permită trimiterea acestuia pe orbita terestră. Antrenamentele și pregătirea de bază vor dura apoi în jur de doi ani.

Cu experiența mea științifică vastă și cu multe experiențe, m-am simțit obligat să încerc să ajut ESA să răspundă la această întrebare: putem avea o persoană cu dizabilități fizice care să facă o muncă semnificativă în spațiu?”, a deckarat John McFall, citta de Sky News.

Peste 22.500 de candidați

John McFall și-a pierdut piciorul drept la vârsta de 19 ani după un accident de motocicletă, fiindu-i amputat. El a devenit atlet profesionist și a reprezentat Regatul Unit la Jocurile Paralimpice din 2008, de la Beijing, unde a câștigat medalia de bronz.

Britanicul va fi „astronaut de carieră”, alături de alți cinci astronauți aleși de Agenția Spațială Europeană, la finalul unei selecții care a durat aproape un an și jumătate. Printre aceștia se află și un astronaut din Spania, primul ales de ESA în ultimii 30 de ani. Alte țări din care au fost selectați astronauții sunt Franța, Belgia și Elveția.

De asemenea, și astronauta britanică Rosemary Coogan a fost aleasă în noul grup de lucru. Aceasta are două diplome de master la Universitatea din Durham și un doctorat în astronomie de la Universitatea din Sussex.

Toți cei selectați s-au aflat printre cei peste 22.500 de candidați care au aplicat, lista incluzând mai multe femei ca niciodată și aproximativ 200 de persoane cu dizabilități. Aproximativ 1.361 au fost invitați să participe la faza a doua a selecției, iar baza a fost restrânsă la puțin peste 400 de candidați în timpul fazei a treia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...