Vouchere de 8.000 de lei în România. Cine sunt norocoșii care pot lua banii, e vestea momentului

Corina Oprea 03.05.2023, 18:41
Vouchere de 8.000 de lei în România. Cine sunt norocoșii care pot lua banii, e vestea momentului

În ultima vreme, statul român a venit în sprijinul locuitorilor acestei țări, în contextul scumpirilor tot mai mari. Aflăm acum că autoritățile au pregătit o nouă inițiativă menită să îi ajute pe români să suporte mai ușor cheltuielile. Astfel, unii oameni vor primii vouchere în valoare de 8000 de lei, bani pe care îi vor putea folosi doar într-un scop.

Româncele primesc vouchere de 8000 de lei

Guvernul a pregătit noi măsuri de austeritate, despre care ministrul Marcel Boloș a vorbit în cadrul unei emisiuni televizate. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a explicat că statul are în plan să ofere românilor cu situații financiare precare vouchere cu ajutorul cărora să achiziționeze diferite bunuri, în contextul crizei măririi prețurilor cu care ne confruntăm.

Mai exact, este vorba despre un voucher pentru îmbunătățirea condițiilor de locuire și reparații în valoare de 4000 de lei și un voucher pentru achiziționarea de electrocasnice esențiale, în valoare și el tot de 4000 de lei. Astfel, românii eligibili acestui proiect vor putea să facă schimbări în casa lor pe banii statului.

Marcel Boloș a explicat că Guvernul urmează să decidă cum va implementa aceste propuneri și care dintre ele vor fi puse în aplicare la timpul potrivit.

„Este greu de spus dacă coaliția va decide să preia în totalitatea acele măsuri, dar impozitul progresiv este trecut ca recomandare pentru o recalibrare. Noi suntem una dintre puținele state ale Uniunii Europene care avem un procent destul de scăzut de venituri fiscale raportat la PIB. 27%. Însă consecința este că acest nivel scăzut al procentului pe care îl avem raportat la produsul intern brut are în spate un sistem întreg de cheltuieli. Restructurarea sistemului fiscal este foarte importantă pentru că în spate avem cheltuielile acestea colosale cărora trebuie să le asigurăm sustenabilitatea. Vorbim aici despre cheltuielile privind sistemul de pensii general privind salarizarea bugetarilor și toate cheltuielile mari din bugetul de stat”, a explicat Marcel Boloș.

Cine primește voucherele pentru locuință

De precizat, însă, că nu toți românii sunt eligibili, ci doar cei care îndeplinesc anumite condiții. Mai exact, proiectul este destinat familiilor sărace cu mulți copii, persoanele vârstnice care locuiesc singure și care au vârsta peste 60 de ani, precum și un venit până în 2.000 lei, dar şi persoanele cu dizabilități, care nu se pot descurca singure.

„Avem un pachet de servicii pe care îl oferim pentru trei categorii de beneficiari: familiile sărace cu mulți copii, persoanele vârstnice care locuiesc singure și care au vârsta peste 60 de ani şi plafonul de venit până în 2.000 lei, dar şi persoanele cu dizabilități.

Este vorba de un pachet de servicii sociale care include și componenta aceasta de reparare a locuințelor, în special locuințele sociale care sunt proprietatea unităților administrativ-teritoriale, dar și proprietatea acestor categorii de beneficiari pe care le-am menționat.”, spunea Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Printre proiectele Guvernului se mai numără și eliminarea procentului de 9,4% din PIB alocat pensiilor, dar rămâne de văzut care dintre ele va fi implementat.

Urmăriți Impact.ro și pe