Noi tentative de fraudă online. De această dată este folosită, în fals, identitatea Jandarmeriei

Mihnea Tălău 20.09.2022, 14:58
Noi tentative de fraudă online. De această dată este folosită, în fals, identitatea Jandarmeriei

Jandarmeria Română a atras, marți, atenția asupra unei noi tentative de fraudă online care are loc prin unele mesaje de tip „scam” care utilizează identitatea vizuală a instituției.

Mesaj fals care nu provine din partea Jandarmeriei Române

”Am primit din parte mai multor cetățeni, dar și din partea unor instituții și chiar pe adresa de e-mail a Jandarmeriei mesajul de mai jos.
Datele prezentate în mesaj sunt false și nu provin din partea Jandarmeriei Române. În situația în care primiți un astfel de mesaj, nu intrați în panică și nu răspundeți mail-ului.
Este vorba despre o informație falsă. Vă rugăm să nu distribuiți mesajul și să vă informați doar din surse oficiale!”, scrie Jandarmeria Română pe pagina sa de Facebook.
Iată mesajul fals primit de mai mulți cetățeni, ba chiar de alte instituții ale statului.
„Bună ziua,

Ca urmare a activităților dvs. prin intermediul conexiunii dvs. la internet, poliția noastră cibernetică a detectat mai multe infracțiuni privind fluxul dvs. de date, care sunt sancționate imediat printr-o plângere în conformitate cu Codul penal, în cadrul represiunii împotriva criminalității cibernetice. Vă rugăm să luați act de citația atașată și să ne contactați cât mai curând posibil, altfel vom fi nevoiți să vă arestăm…

Cu sinceritate

FLORIN MARASCU
INSPECTORUL GENERAL AL POLIȚIEI.
Brigada pentru protecția minorilor – EUROPOL”, se arată în e-mail.

 

 

Iar „citația” atașată este următoarea:

Recomandările specialiștilor pentru astfel de cazuri

Poliția Română a atras, la rândul său, atenția cu privire la o nouă campanie de fraudă online, prin care unele persoane susțin că ar fi ofițeri de poliție și trimit înștiințări prin e-mail.

În cazul în care se primesc astfel de mesaje electronice, autoritățile recomandă să le ignorăm și să nu accesăm link-urile pe care acestea le conțin.

Și Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică a avertizat recent că au revenit campaniile de phishing care au ca ţintă utilizatorii cu drepturi de administrare a unor pagini de Facebook, schema propagându-se chiar pe reţeaua de socializare.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...