Noi scumpiri din decembrie. Preţuri cu 50% mai mari pentru apă potabilă şi canalizare

Andra Daoud 16.11.2021, 11:06
Noi scumpiri din decembrie. Preţuri cu 50% mai mari pentru apă potabilă şi canalizare

Se anunță un nou val de scumpiri la utilități în luna decembrie. După ce au crescut prețurile la gaze și la energie electrică, urmează să fie majorate și tarifele pentru apă potabilă și canalizare în multe județe din țară.

Cresc prețurile la apă și canalizare

Operatorii rețelelor de apă potabilă și canalizare reclamă costuri tot mai mari, în urma lucrărilor de modernizare a rețelelor și spun că sunt nevoiți să crească prețurile. Sumele pe care le vor plăti românii începând din luna decembrie vor fi semnificativ mai mari și vor fi diferite de la un județ la altul.

În timp ce în Brașov de exemplu, apa s-a scumpit la 1 august, dar nu este exclus să mai urmeze o majorare de preț, în Bistrița-Năsăud serviciile de canalizare vor fi cu 25% mai scumpe începând de la 1 ianuarie.

Fruntaș la scumpiri este județul Ilfov, unde apa potabilă urmează să se scumpească în decembrie cu 50%, iar serviciul de canalizare își va dubla prețul din prezent. De exemplu, locuitorii din comuna Balotești ar urma să plătească 4,43 lei pe metrul cub de apă potabilă (față de 3 lei, cât este în prezent) și 4,71 lei pentru metrul cub de apă uzată (față de 2,33 lei, cât este prețul actual). Aceste costuri nu includ TVA.

Furnizorii serviciilor de apă și canalizare au anunțat că aceste scumpiri sunt necesare pentru a acoperi investițiile făcute la rețele.

Județul cu cele mai mici prețuri la apă și canalizare

În timp ce în mare parte din țară se scumpesc serviciile de canalizare și de apă potabilă, există și excepții. Administrația locală din Oradea, de exemplu, a anunțat că prețul apei nu se va modifica în acest an.

Compania de apă din Oradea susține că practică cele mai mici tarife din țară: 3,87 lei metrul cub de apă potabilă, 2,66 lei metrul cub de apă uzată și 50 de bani apa pluvială, cu TVA inclus, potrivit Antena 3.

Noi scumpiri din decembrie. Preţuri cu 50% mai mari pentru apă potabilă şi canalizare
Noi scumpiri din decembrie. Preţuri cu 50% mai mari pentru apă potabilă şi canalizare

Apa nu este singura care se scumpește în prag de iarnă. Și pentru încălzire românii care sunt racordați la sistemul centralizat ar urma să plătească mai mult. Vestea bună este că Guvernul a anunțat că va subvenționa din bani publici încălzirea, însă nu a specificat sumele pe care le va aloca pentru județele care au cerut subvenții.

În București, noul preț pentru gigacalorie trebuia să fie anunțat la 1 noiembrie, însă Primăria Capitalei a întârziat să trimită actele cu documentația și calculele către comisiile specializate. Nicușor Dan a anunțat că, deocamdată, prețul rămâne neschimbat, până când vor fi gata noile calcule.

Urmăriți Impact.ro și pe