Noi sancţiuni pentru Rusia. E o mare lovitură pentru Vladimir Putin

Nicu Stan 16.03.2022, 18:58
Noi sancţiuni pentru Rusia. E o mare lovitură pentru Vladimir Putin

S-au anunțat noi sancţiuni pentru Rusia. Este o mare lovitură pentru Vladimir Putin. UE a lansat, ieri, 15 martie, o lovitură istorică împotriva Rusiei. Astfel, Uniunea Europeană a retras Rusiei „clauza națiunii celei mai favorizate”. Ce înseamnă asta, vedeți în rândurile de mai jos.

O nouă lovitură pentru Vladimir Putin și apropiații lui. Ce sancțiuni a anunțat UE

Uniunea Europeană a aplicat Rusiei o nouă tranșă de sancțiuni pe care oficialii din Europa au catalogat-o drept o decizie istorică și o sancțiune fără precedent, asta după ce miniștrii europeni de finanțe au aprobat al patrulea pachet de sancțiuni pentru Rusia, care vizează peste 600 de cetățeni ruși și au retras Rusiei „clauza națiunii celei mai favorizate”.

De asemenea, ministrul francez de finanțe, Bruno Le Maire, a numit decizia ca fiind una „istorică”, pe motiv că acesta este „cel mai rapid și mai puternic pachet de sancțiuni adoptat vreodată de UE în istoria ei”, au anunțat miniștrii de finanțe europeni, conform Mediafax.

Vladimir Putin a primit noi sanctiuni din partea UE
Vladimir Putin a primit noi sanctiuni din partea UE

Nu se știe decât un nume de pe listă deocamdată

Cu toate că numele persoanelor și a entităților rusești incluse pe lista sancțiunilor, runda a patra, nu au fost dezvăluite până acum, însă într-o copie a textului juridic apare numele lui Roman Abramovici, care este descris ca un „oligarh rus care are legături strânse și de lungă durată cu Vladimir Putin”.

„El a avut acces privilegiat la președinte și a menținut relații foarte bune cu acesta. Această legătură cu liderul rus l-a ajutat să își mențină averea considerabilă. El este unul dintre principalii acționari ai grupului siderurgic Evraz, care este unul dintre cei mai mari contribuabili din Rusia”, se arată în textul citat de The Guardian.

Lista conține mai mulți oligarhi ruși care susțin Kremlinul

”Sancțiunile au fost extinse pentru a include oligarhi cheie, lobbyiști și propagandiști care împing Kremlinul în ceea ce privește invazia din Ucraina, precum și companii cheie din sectoarele aviației, militar și cu dublă utilizare, construcții navale și de mașini”, precizează Consiliul European într-un comunicat.

„Va exista o nouă interdicție asupra unor exporturi, cum ar fi bunurile de lux, și vom retrage statului rus clauza națiunii celei mai favorizate în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului, care ne va permite tuturor celor 27 de state membre să creștem nivelul tarifelor comerciale pentru toate bunurile rusești”, a mai spus ministrul de finanțe din Franța.

Întrebat dacă vor exista și alte sancțiuni, Bruno Le Maire a spus că poate confirma ceea ce a spus Emmanuel Macron săptămâna trecută, respectiv că toate opțiunile sunt luate în calcul.

Urmăriți Impact.ro și pe