După valul de sancțiuni, Putin spune că economia rusă trebuie să se adapteze noilor realități

Mihnea Tălău 16.03.2022, 18:29
După valul de sancțiuni, Putin spune că economia rusă trebuie să se adapteze noilor realități

Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat, în urma sancțiunilor dure ale occidentului că noile realități nu vor fi ușoare și vor duce la „creșterea temporară a inflației și a șomajului”. El a recunoscut, miercuri, că urmează o perioadă mult mai grea pentru ruși.

Problemele economiei ruse, recunoscute de Putin

Economia rusă se va adapta cu siguranță la noile realități, dar schimbările structurale ar putea duce la o creștere temporară a inflației și a șomajului, a declarat președintele rus Vladimir Putin, potrivit Interfax.

„Economia rusă se va adapta cu siguranță la noile realități. Ne vom consolida suveranitatea noastră tehnologică, științifică. Vom aloca resurse suplimentare pentru a sprijini agricultura, industria prelucrătoare, infrastructura și construcția de locuințe. Vom continua să dezvoltăm relațiile de comerț exterior, având în vedere piețele internaționale dinamice și cu creștere rapidă”, a declarat el la o reuniune privind măsurile de sprijin socio-economic pentru regiunile rusești.

Noile realități vor necesita, desigur, schimbări structurale profunde în economia noastră și, voi fi sincer, nu vor fi ușoare, vor duce la o creștere temporară a inflației și a șomajului.

În această situație, sarcina noastră este de a minimiza astfel de riscuri, nu doar îndeplinind riguros toate obligațiile sociale ale statului, ci și lansând noi mecanisme mai eficiente de sprijinire a cetățenilor și a veniturilor acestora”, a spus Vladimir Putin.

„Rusia nu vrea să ocupe Ucraina”

Miercuri, Putin a declarat că Rusia nu vrea să ocupe Ucraina, dar că nu a mai putut tolera „anii de intimidare a populaţiei din Donbas”, estul rusofon al Ucrainei, unde Kievul luptă de opt ani cu separatiştii proruşi susţinuţi de Moscova.

Declanşarea unei ofensive ucrainene împotriva Donbasului şi a Crimeii (anexată în 2014 de Moscova) „nu era decât o chestiune de timp”.

„Nu am avut altă opţiune pentru a ne apăra. Nu vom permite Ucrainei să servească drept cap de pod pentru acţiuni agresive împotriva Rusiei”, a conchis liderul de la Kremlin.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...