Noi reguli pentru transportul în comun în București, începând de luni. Unde devine masca obligatorie

Nicu Stan 27.09.2021, 16:58
Noi reguli pentru transportul în comun în București, începând de luni. Unde devine masca obligatorie

Sunt anunțate noi reguli pentru transportul în comun în București, începând de luni. Rata de infectare a ajuns luni la 4,95 la mia de locuitori în București, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bucureşti. Astfel, Bucureștiul a bătut un record negativ, înregistrând cel mai mare număr de infectări cu coronavirus de la debutul pandemiei de COVID.

Noi restricții din cauza coronavirusului în București. Modificări în ceea ce privește transportul în comun

Ținând cont de numărul mare de infectări cu coronavirus, autoritățile din București au anunțat noi restricții, printre care se regăsesc și modificări în ceea ce privește transportul în comun.

Astfel, Comitetul pentru Situații de Urgență din București a anunțat mai multe restricții după ședința care a avut loc duminică, în contextul în care incidența cazurilor de coronavirus a sărit de 4 la mia de locuitori în Capitală.

Masca devine obligatorie in zonele aglomerate din aer liber
Masca devine obligatorie in zonele aglomerate din aer liber

Masca, obligatorie în aer liber, în spațiile aglomerate

Astfel, masca de protecție a devenit obligatorie în spațiile publice aglomerate, inclusiv cele din aer liber. Sălile de fitness vor funcționa la capacitate de 50%, iar accesul va fi permis doar persoanelor care sunt vaccinate, testate sau care au trecut prin boala COVID.

De asemenea, măsurile au intrat în vigoare duminică noapte, de la ora 00:00 și vor avea o durată de 14 zile, cel puțin.

Care sunt noile măsuri

”-În spaţiile publice: pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, potrivit unui comunicat al Prefecturii București.

-activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activitatea în spaţii închise în domeniul sălilor de sport şi/sau fitness este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 7 mp pentru fiecare persoană. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Pe unde se urcă în autobuz și în tramvaie

-STB SA va monitoriza permanent gradul de încărcare a mijloacelor de transport pe care le deservește, în scopul diminuării aglomerației din vehicule și stații, mai ales la orele de vârf. În autobuze și troleibuze, accesul pasagerilor se va efectua prin ușa din față, iar coborârea pe celelalte uși. În tramvaie, accesul pasagerilor se va efectua prin ușa din mijloc, iar coborârea pe celelalte uși.

-STB SA va informa călătorii cu privire la obligativitatea purtării corecte a măștii de protecție și a evitării consumului de produse alimentare în mijloacele de transport în comun, prin mijloace audio-video și prin afișare în mijloacele de transport în comun.

În funcție de evoluția pandemiei ar putea apărea noi restricții

Metrorex SA va informa și îndruma publicul călător prin instalațiile de sonorizare despre situațiile de aglomerare apărute și îl va informa asupra obligativității de a păstra distanțarea fizică și de a purta corect masca de protecție”, potrivit CSUB.

De asemenea, în funcție de evoluția situației epidemiologice la nivelul Bucureștiului se vor putea institui măsuri suplimentare, cu respectarea normelor legale în vigoare, informează Prefectura Capitalei.

Urmăriți Impact.ro și pe