Înfrângere pentru Cătălin Drulă în instanță, salariile de la Metrorex rămân majorate. Ministrul le făcuse publice și spunea că sunt prea mari

Ioana Bucur, Cătălin Mureșanu 25.08.2021, 13:32
Înfrângere pentru Cătălin Drulă în instanță, salariile de la Metrorex rămân majorate. Ministrul le făcuse publice și spunea că sunt prea mari

Tensiunile continuă la metrou. Magistrații au decis că salariile de la Metrorex rămân majorate, o înfrângere importantă pentru Cătălin Drulă. Veniturile angajaților crescuseră foarte mult, chiar și în condiții de pandemie, iar ministrul le făcuse publice.

Victorie pentru angajații de la metrou. Salariile de la Metrorex rămân majorate

O nouă înfrângere pentru ministrul Cătălin Drulă. Marți, Curtea de Apel București a respins, definitiv, solicitarea Metrorex de suspendare a creșterii salariilor angajaților cu 18 procente, confirmând decizia dată de Tribunalul București în luna iunie, ceea ce înseamnă că salariile de la Metrorex rămân majorate.

Administrația de la metrou a solicitat, în luna iunie a acestui an, suspendarea efectelor Contractului Colectiv de Muncă, ce fusese încheiat la finalul anului 2020 și prin care au fost crescute salariile celor aproximativ 5.500 de angajați.

La sfârșitul lunii ianuarie, Cătălin Drulă a dezvăluit că venitul lunar mediu al salariaților din Metrorex era de aproape 10.000 de lei. Ministrul Transporturilor a continuat șirul dezvăluirilor, anunțând public că, în condiții de pandemie, când numărul călătorilor a scăzut simțitor, regia a crescut lefurile cu 18% și a suplimentat numărul de angajați cu 1.300.

„A fost o creştere a Contractului colectiv de muncă aprobată şi înregistrată la Inspectoratul Teritorial de Muncă cu 18%. Deci în vremuri de pandemie în care călătoriile cu metroul s-au prăbuşit şi, prin urmare, veniturile companiei s-au prăbuşit, acolo conducerea şi partenerul social au decis că este o mişcare înţeleaptă această creştere de salarii”, a declarat ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, la acea vreme.

Salariile de la Metrorex rămân majorate
Cătălin Drulă

Venitul lunar mediu al salariaților din Metrorex, aproape 10.000 de lei

Nici o lună mai târziu, ministrul trimitea Corpul de Control pentru a verifica condițiile renegocierii contractului colectiv de muncă la Metrorex. Drulă anunța că, în urma acțiunii, s-a descoperit că 10 din cei 15 membri ai comisiei care a negociat creşterile de salarii făceau parte din sindicat.

„Negocierea dintre conducerea Metrorex și sindicat privind creșterea salariilor cu 18% putea să nu aibă loc anul trecut și nu eram în situația de acum.

Legea 55/2020 spune limpede: contractele colective de muncă se prelungesc automat pe perioada stării de alertă.

Cu toate acestea, consiliul de administrație de atunci a dat mandat nelimitat de negociere unei comisii de 15 oameni din care 10 erau membri de sindicat. Raportul notează că aceștia nu aveau cum să reprezinte obiectiv interesele companiei”, a explicat ministrul Transporturilor.

Raportul întocmit de Corpul de Control a mai arătat că nivelul crescut al salariilor nu poate fi menținut decât dacă Metrorex își reduce personalul.