EXCLUSIV. Cu ce se ocupă Traian Berbeceanu, după ce a fost demis de la Prefectura Capitalei. „Am adunat destulă experiență”

Alexandru Catalan 09.03.2021, 17:54
EXCLUSIV. Cu ce se ocupă Traian Berbeceanu, după ce a fost demis de la Prefectura Capitalei. „Am adunat destulă experiență”

Cum a reuşit cabinetul Florin Cîţu să lase Capitala fără prefect, în plin scenariu roşu de pandemie? Reporterii impact.ro au aflat că Traian Berbeceanu, fost membru PNL, nu a reușit să-și păstreze funcţia primită toamna trecută, pe motiv că ar fi refuzat să schimbe tabără politică. Traian Berbeceanu ne-a vorbit, în exclusivitate pentru impact.ro, despre următorii pași, pe plan profesional: ”Odată eliberat de funcţie, iau în calcul să mă reînscriu în PNL, în organizaţia din Hunedoara, în care activez de ceva vreme”.

S-a aflat cu ce se ocupă Traian Berbeceanu, după ce a fost demis de la Prefectura Capitalei

Traian Berbeceanu a fost înlocuit la începutul lunii martie, în urma unei şedinţe de guvern, în cursul căreia au fost schimbaţi şi numiţi peste 100 de noi prefecţi şi subprefecţi. Dacă, de miercurea trecută, Bucureştiul a rămas fără un prefect în exerciţiu, mai nou, a intrat şi în scenariul roşu, la vreme de pandemie de COVID-19. Iar un prefect are obligația de a se ocupa și de Comitetul Municipal sau Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, adică exact de organismul chemat să vegheze asupra aplicării deciziilor guvernamentale în materie de combatere a actualei pandemii, cea care a impus din nou o serie de reguli speciale în vederea protejării cetăţenilor.

Traian Berbeceanu a fost numit la conducerea prefecturii bucureştene în octombrie 2020, din postura de consilier personal al fostului ministru de Interne, Marcel Vela. Predecesorul său tărăgănase exact aplicarea unor reguli legate de COVID-19, fapt care i-a atras critici inclusiv din partea şefului statului. ”Prefectul este numit pe criterii politice. Ştiam asta şi mă aşteptam să fiu schimbat, fiindcă nu făcusem Şcoala de prefecţi, după cum am mai spus în câteva rânduri”, a declarat, pentru impact.ro, Traian Berbeceanu. Nu a dorit să comenteze discuţiile purtate cu reprezentanţi ai USR PLUS pe tema postului de prefect. El a confirmat doar faptul că a avut „contacte” cu cei de la USR PLUS, refuzând orice alt comentariu.

S-a aflat cu ce se ocupă Traian Berbeceanu, după ce a fost demis de la Prefectura Capitalei
S-a aflat cu ce se ocupă Traian Berbeceanu, după ce a fost demis de la Prefectura Capitalei

”Odată eliberat de funcţie, iau în calcul să mă reînscriu în PNL, în organizaţia din Hunedoara, în care activez de ceva vreme”

Surse bine informate susţin însă că Traian Berbeceanu nu a acceptat postul de prefect venit la pachet cu înscrierea sa într-una dintre cele două formaţiuni, USR sau PLUS, care în această toamnă ar urma să fuzioneze. De altfel, la mijlocul lunii februarie, când au apărut primele zvonuri legate de înlocuirea lui Berbeceanu, liderul PLUS, Dacian Cioloş, a lăsat să se înţeleagă că acesta şi-ar putea continua activitatea şi sub conducerea cabinetului guvernamental format din PNL, USR PLUS şi UDMR.

”Pot să vă confirm doar atât: în clipa în care am fost propus pentru postul de prefect, am demisionat din Partidul Naţional Liberal. Legea te obligă să faci asta! Acum însă, odată eliberat de funcţie, iau în calcul să mă reînscriu în PNL, în organizaţia din Hunedoara, în care activez de ceva vreme”, a mai precizat Traian Berbeceanu, pentru impact.ro.

”Într-un fel, aş spune că m-am îndrăgostit de Bucureşti, chiar dacă, de loc, sunt din altă parte. Capitala e o altă lume”.

El a mai adăugat că a încercat să-şi facă cât mai bine treaba şi că nu are cunoştinţă de reproşuri majore la adresa activităţii desfăşurate la prefectură, pe durata celor aproape şase luni de activitate. ”Acolo e o echipă sudată deja, care ştie ce are de făcut în zilele astea aparte.

Dacă mă întrebaţi lucruri legate de un bilanţ personal, aş spune că au fost şi lucruri bune, şi lucruri nereuşite. Dar, per total, eu cred că ne-am achitat cu brio de treaba primită! Într-un fel, aş spune că m-am îndrăgostit de Bucureşti, chiar dacă, de loc, sunt din altă parte. Capitala e o altă lume!”. El își va lua câteva zile de odihnă înainte de a-şi decide viitorul: ”Nu exclud o carieră politică, întrucât cred că am adunat suficientă experienţă”.

Urmăriți Impact.ro și pe