Noi modificări în sistemul de pensii! Cum îi va afecta pe români. Ce pensii vor fi impozitate cu 50%

Stefan Daniel 04.09.2019, 13:19
Noi modificări în sistemul de pensii! Cum îi va afecta pe români. Ce pensii vor fi impozitate cu 50%

Eugen Teodorovici a pus gând rău unei anumite categorii de pensii. Ministrul Finanțelor vrea să fie aduse alte modificări sistemului de pensii, așa, înainte de alegerile prezidențiale, ca să-ți arate că PSD este fair play și că ține cont de nemulțumirile majorității. O anumită categorie de pensii va fi impozitată cu un procent care va începe cu 30%. Va fi o impozitare care va crește gradual, în funcție de suma pe care o încasează unii pensionari. Deci, după ce le-au dat, acum iau o parte din ele. E ca un joc de cărți unde doar unii dintre jucători știu toate regulile.

Ce pensii vor fi impozitate cu cel puțin 30%

Noi modificări în sistemul de pensii! Cum îi va afecta pe români. Ce pensii vor fi impozitate cu 30%

Eugen Teodorovici și-a „asumat” un proiect de lege care a fost depus în Senat, privind impozitarea pensiilor speciale. În principiu, este vorba de impozitarea tuturor pensiilor mai mari de 7.000 de lei, ale persoanelor fizice, care încasează acești bani din pensii sau indemnizații pentru limita de vârstă, primite în baza unor legi speciale.

Pentru pensiile speciale mai mari de 10.000 de lei inclusiv, impozitul va crește până la 50%, dar există un detaliu pe care trebuie să-l știi înainte să te bucuri. Acel impozit va fi aplicat doar insemnizațiilor. Adică statul le va lua 50% doar din suma aceea mică ce depășește „pragul” inițial, care oricum este enorm din punctul de vedere al restului pensionarilor care trăiesc la limita sărăciei.

Ce categorii de pensionari cu pensii speciale sunt vizate

Sunt vizați următorii pensionari:

  • anagajaţii Curţii de Conturi şi cei ai Curţii Constituţionale;
  • judecătorii şi procurorii;
  • personalul auxiliar de specialitate din instanţele judecătoreşti şi cei ai parchetelor de pe lângă acestea, şi personalul care funcţionează în cadrul Institututului de Expertize Criminalistice;
  • funcţionarii publici parlamentari;
  • parlamentarii;
  • personalul aeronautic civil navigant pofesionist din aviaţia civilă din România;
  • corpul diplomatic şi consular;
  • pensionarii militari;
  • aleşii locali.

Cum vrea Eugen Orlando Teodorovici să fie aplicat impozitul gradual

Noi modificări în sistemul de pensii! Cum îi va afecta pe români. Ce pensii vor fi impozitate cu 30%

Pensiile de până la 7.000 de lei, obținute din contribuții, nu vor fi impozitate. Între 7.001 și 10.000 de lei inclusiv, impozitul este de 30%.

Pentru pensiile speciale care depășesc 10.000 de lei, impozitul este de 50%, dar doar pentru suma care depășește 10.000 de lei.

De asemenea, impozitarea va fi aplicată pe termen limitat, până în 2025, mai exact, atunci când va avea loc recalcularea pensiilor.

Urmăriți Impact.ro și pe