Legea Pensiilor, principala promisiune electorală a PSD a intrat în vigoare duminică. Toți pensionarii vor beneficia de creșterea punctului de pensie, dar lucrurile nu stau atât de bine precum arată pe hârtie. Impactul bugetar este uriaș și, în ciuda asigurărilor, Guvernul s-ar putea să aibă probleme cu aceste plăți.
Legea Pensiilor a fost principala promisiune cu care PSD a defilat în campanie. În ciuda avertizărilor venite de la economiști și de la instituții precum FMI și Comisia Europeană, legea a trecut de Parlament.
A fost promulgată și de președintele Klaus Iohannis. Legea Pensiilor prevede majorări substanțiale. Dar impactul bugetar este uriaș. Vreo 8 miliarde de lei numai anul acesta și alte 25 de miliarde de lei pentru tot anul 2020.
Pe hârtie, toate arată bine. Dar bugetul cam scârțâie.
Potrivit Legii Pensiilor, prima majorare are loc chiar de la 1 septembrie. Este data de la care valoarea punctului de pensie crește cu 15% – adică de la 1.100 de lei la 1.265 de lei.
Pe parcursul anului 2020, mai sunt prevăzute și alte majorări. Astfel, în 2021 valoarea punctului de pensie va ajunge la 1.875 de lei.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]De asemenea, pensia minimă garantată sau indemnizaţia socială pentru pensionari se majorează cu 64 de lei, de la 640 de lei la 704 lei, iar indemnizaţia pentru însoţitor în cazul pensionarilor de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate se majorează de la 880 lei la 1.012 lei.
Vârsta standard la care se iese la pensie rămâne aceeași: 65 de ani în cazul bărbaților și 63 de ani în cazul femeilor, iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.
Ministrul Muncii a dat asigurări că bani există, iar calculele au fost făcute.
„Suntem cu toate pensiile recalculate. Taloanele sunt tipărite, sunt făcute primele plăţi către Poşta Română. De luni, începem efectiv plata noilor cuantumuri de pensii. După cum ştiţi, prin Ordonanţa 114, am prevăzut această majorare de punct de pensie, astfel încât la construcţia bugetului pe anul 2019 am avut bază legală şi am majorat”
Marius Budăi, ministrul Muncii
Opoziţia a criticat Legea Pensiilor și a insistat că măsura, deși este una bună, nu este sustenabilă. Avertismente similare au venit și de la FMI și Comisia Europeană.
În replică, PSD susține că Guvernul are bani pentru plata pensiilor pentru că efortul reprezintă doar 11,7% din PIB, sub media europeană de 12,9%.