Noi măsuri fiscale anunţate de premierul Ciucă. Ce taxe ar urma să intre în vigoare în doar câteva zile. „Nu susținem suprataxarea”

Andra Daoud 27.06.2022, 14:34
Noi măsuri fiscale anunţate de premierul Ciucă. Ce taxe ar urma să intre în vigoare în doar câteva zile. „Nu susținem suprataxarea”

Guvernul Ciucă a anunțat o serie de măsuri care ar urma să intre în vigoare de la 1 iulie. Pe lângă creșterea prețurilor, determinată de majoratea TVA-ului la anumite produse, Executivul a pregătit pentru români și o serie de noi taxe care ar urma să intre în vigoare în doar câteva zile. Premierul a vorbit și despre taxarea suplimentară și despre cota unică de impozitare.

Ce modificări fiscale ar urma să aibă loc după 1 iulie

PSD și PNL discută de săptămâni bune pe marginea modificărilor Codului Fiscal, însă reprezentanții celor două partide nu s-au pus de acord până acum. Potrivit unor surse guvernamentale, există o listă de măsuri fiscale care urmează să intre în vigoare de la 1 iulie, măsuri care vor afecta direct bugetul românilor. Este vorba despre noi taxe, dar și despre majorări ale TVA-ului pentru anumite produse și servicii.

Astfel, taxa pe valoare adăugată va crește de la 5% la 9% pentru cei care oferă servicii de catering și restaurant, dar și pentru cei care oferă servicii de cazare în regim hotelier. Și în ceea ce privește o anumită categorie de alimente TVA-ul va fi majorat: pentru băuturile care conțin zahăr (sucuri, în special) se va aplica un TVA de 19%, față de 9%, cât este în prezent. Aceste măsuri se aplică începând de la 1 iulie 2022.

Taxe mai mari vor fi aplicate și dividendelor, tutunului și alcoolului. Cea mai mare creștere va fi în cazul jocurilor de noroc, pentru care impozitul va crește până la 40%.

„PNL va susține menținerea cotei unice de impozitare, astfel încât să asigurăm stabilitatea mediului de afaceri. Nu vom susține suprataxarea, pentru a putea să asigurăm protecția locurilor de muncă și să putem să gestionăm astfel încât să nu crească bunurile. PNL a decis prin votul de astăzi să putem să eliminăm acele excepții în ceea ce privește fiscalitatea privind PNRR.”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Noi masuri fiscale anuntate de premierul Ciuca. Ce taxe ar urma sa intre in vigoare in doar cateva zile
Cresc taxele pentru anumite categorii de produse, de la 1 iulie

Ce se întâmplă cu taxa de solidaritate

Prim-ministrul a specificat, la finalul ședinței de Guvern care a avut loc luni, 27 iunie, că Executivul nu va impune taxa de solidaritate despre care se vorbește de luni bune. Premierul a mai spus că își dorește să atragă investiții străine și să le ofere oamenilor de afaceri un mediu accesibil pentru investițiile lor.

„Nu susținem și nu avem taxare suplimentară indiferent că vorbim de taxa de solidaritate. Deci nu avem taxă de solidaritate. Încercăm să atragem investitori. Investițiile directe au crescut cu 34%, am avut un dialog permanent cu mediul de afaceri. Căutăm să devenim accesibili cu relocarea investițiilor. Am aprobat eliminarea unor excepții pentru ajustarea fiscală”, a mai spus premierul Nicolae Ciucă, potrivit Digi24.

Potrivit deciziilor coaliției de guvernare, impozitul aplicat dividendelor va fi de 8%, față de 5%, cât este în prezent, inclusiv pentru companiile de stat. Cresc cu 6 bani și accizele pentru produsele care conțin tutun, iar acciza aplicată alcoolului se majorează cu 20%. Pe de altă parte, sunt scutite de impozit salariile din agricultură și din construcții care se situează sub pragul de 10.000 de lei.

„S-a convenit mărirea accizelor la alcool și tutun, TVA de 19% pentru băuturile cu zahăr, iar impozitul este propus să crească la 40% pentru jocurile de noroc. Scutirea de impozit pentru salariile din agricultură și construcții va fi până la 10 mii. Pragul de scutire era până acum de 30 de mii de lei”, a mai precizat șeful Guvernului.

Urmăriți Impact.ro și pe