Produsele la care TVA-ul ar putea fi majorat cu 10% din 2023. Pentru ce vor plăti românii mai mulţi bani

Andra Daoud 08.06.2022, 13:29
Produsele la care TVA-ul ar putea fi majorat cu 10% din 2023. Pentru ce vor plăti românii mai mulţi bani

Vești proaste pentru români. După ce prețurile au crescut semnificativ în ultimele luni, o nouă serie de produse ar urma să se scumpească, după ce TVA-ul pentru ele ar putea fi majorat cu 10 procente. Măsura a creat tensiuni în cadrul coaliției de guvernare. Care sunt produsele pentru care se va mări prețul și ce măsuri mai pregătesc guvernanții.

TVA-ul ar putea crește cu 10% la un anumit tip de produse

Coaliția de guvernare pregătește o serie de schimbări care vor influența prețul anumitor produse. Unele dintre aceste modificări se vor aplica de la 1 iulie, în timp ce altele vor fi aplicate începând de anul viitor. Accizele la tutun ar urma să crească și pachetele de țigări să se scumpească cu 50 de bani. De asemenea, a revenit în discuție deja cunoscuta taxă de solidaritate, subiect despre care s-a mai discutat în cadrul coaliției de guvernare și în iarnă.

TVA-ul la băuturile care au un conținut ridicat de zahăr ar putea crește de la 9%, cât este acum, la 19%. În prezent, pentru sucuri, inclusiv pentru cele carbogazoase, se aplică o cotă de TVA de 9%, la fel ca la alimente. Iată ce alte măsuri au pregătit experții din coaliție, pentru anul 2023:

  • se elimină impozitul specific pentru hoteluri și restaurante (introdus în 2017)
  • se elimină scutirea acordată persoanelor fizice pentru vânzarea de proprietăți imobiliare (sub 450.000 de lei)
  • se introduce „taxa de solidaritate” de 1% pentru companiile cu cifra de afaceri anuală mai mare de 100 de milioane de euro.
Produsele la care TVA-ul ar putea fi majorat cu 10% din 2023
TVA-ul ar putea creste la 19% la sucurile cu un continut ridicat de zahar

Coaliția pregătește și majorarea unor taxe

Impozitele pe locuințe (case și apartamente) ar urma să crească cu până la 60% în perioada următoare în București. Creșteri ale impozitului vor fi și în alte orașe mari, precum Cluj-Napoca și Timișoara. De asemenea, se diminuează facilitățile care se aplică în prezent în construcții, industria alimentară și agricultură: plafonul până la care salariile sunt scutite de impozite și contribuții coboară de la 30.000 de lei pe lună la 15.000 de lei pe lună și revine treptat și contribuția CASS.

Președintele Iohannis s-a pronunțat cu doar o zi înainte ca aceste măsuri să fie discutate în cadrul coaliției și a desființat două dintre modificările pe care doresc să le impună cei de la PSD. Klaus Iohannis a dat de înțeles că nu este de acord cu introducerea unui impozit progresiv. Cât despre taxa de solidaritate, șeful statului a declarat că nu este o măsură optimă și care să aducă rezultate.

La rândul său, Marcel Ciolacu, liderul PSD, afirma că taxa de solidaritate este o măsură care se aplică în alte țări dezvoltate, dând exemplul Germaniei, și că nu înțelege de ce președintele Iohannis nu este de acord cu ea.

Urmăriți Impact.ro și pe