România, campioana legislației anti-tutun. Care este cea mai permisivă țară din Europa

Stan Filon 16.06.2021, 14:32
România, campioana legislației anti-tutun. Care este cea mai permisivă țară din Europa

România este cea mai severă țară din Uniunea Europeană în ceea ce privește restricțiile impuse pentru fumători, potrivit celei de-a patra ediții a Nanny State Index. Dar cum s-a ajuns aici și ce anume a contat în studiul respectiv, vedeți în articolul de mai jos.

România, campioana legislației anti-tutun

Așadar, România este țara în care fumătorii întâlnesc cele mai multe restricții. Din câte reiese din studul respectiv, autoritățile din țara noastră ar fi pornit un adevărat război împotriva pasionaților de tutun și duce adevărate cruciade pentu sănătatea populației.

Ei bine, în realitatea, cea mai importantă componentă a studiului respectiv o reprezintă taxele impuse de stat produselor din tutun, în comparație cu veniturile populației! Nanny State Index a evaluat legislațiile din 30 de țări: cele 27 de membre ale Uniunii Europene, cărora li s-au adăugat Islanda, Norvegia și Marea Britanie. Fiecare stat a primit note referitor la trei categorii: alcool, nicotină (subdivizată în două: tutun și țigări electronice și produse cu nicotină pentru uz oral) și produse alimentare. Cu cât e mai mic punctajul obținut de o țară, cu atât consumatorii din ea sunt mai liberi.

Romania, campioana legislatiei anti-tutun
Romania, campioana legislatiei anti-tutun

30 de puncte din 30 disponibile

Așa a reieșit faptul că România este cea mai restrictivă țară din UE în privința legislației în domeniul tutunului, obținând un scor maxim de 12 puncte. Germania se află la polul opus, cu doar 4,7 puncte. Cei care au făcut studiul au remarcat și faptul că România are o legislație restrictivă, în ceea ce privește fumatul, care a fost limitat în spațiile publice încă din 2016.

Referitor la cel mai important aspect luat în calcul de cei care au făcut studiul, s-a descoperit că România are cel mai ridicat nivel al taxelor aplicate țigaretelor raportat la puterea de cumpărare dintre toate cele 30 de state. La acest capitol foarte important, România a obșinut un scor de 30 din 30. Pe locul 2 regăsim la mare distanță Bulgaria (21,9), urmată de Ungaria (18,9). Pe de altă parte, Luxemburgul (3,6), Islanda (4,5) și Austria (6) sunt țările care taxează cel mai puțin produsele din tutun.

România nu vede cu ochi buni nici țigările electronice, având printre cele mai severe legislații din Uniunea Europeană pentru țigareteșe electronice și produselor cu nicotină pentru uz oral. Ne întrec doar Bulgaria, Norvegia și Malta.

Studiul respectiv a fost realizat de Institutul de Afaceri Economice – unul dintre cele mai importante think-tank-uri britanice -, în parteneriat cu EpiCenter (Centrul European de Politici și Informare).

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...