Locuitorii din Zaporojie, Herson și Luhansk au ales. Procentul covârșitor care a votat unirea cu Rusia la referendum

Andra Daoud, Ioana Bucur 28.09.2022, 07:50
Locuitorii din Zaporojie, Herson și Luhansk au ales. Procentul covârșitor care a votat unirea cu Rusia la referendum

Numărătoarea voturilor referendumului din Zaporojie a ajuns la final, iar rușii au anunțat rezultatele scrutinului. Peste 90% dintre alegătorii din regiune au votat pentru anexarea la Rusia, a anunțat șefa comisiei electorale regionale. Care sunt cifrele în celelalte regiuni unde s-a organizat scrutin.

Ce au decis locuitorii din Zaporojie la referendum

Update, miercuri, 28 septembrie, ora 07:50: După numărarea voturilor exprimate în republica autoproclamată Luhansk, președintele Comisiei Electorale Centrale a LNR, Olena Kravchenko, a anunțat că 98,42 dintre cetățeni au votat pentru anexarea la Rusia.

„100% din protocoalele comisiilor raionale au fost procesate, iar 98,42% din voturi au fost exprimate pentru aderarea republicii la Federația Rusă”, a declarat Kravchenko, potrivit agenției ruse Ria Novosti.

Autoritățile din Rusia au anunțat rezultatele referendumului din Zaporojie, iar numărul celor care au votat pentru alipirea la Rusia este covârșitor. Aproximativ 93% dintre cei care s-au prezentat la urne au votat ca regiunea să devină parte a Rusiei, a transmis șefa comisiei electorale regionale, Halina Katiușcenko. Aceasta le-a spus jurnaliștilor că toate buletinele de vot au fost numărate, iar rezultatele preliminare arată că 93,11% dintre locuitorii din Zaporojie își doresc ca regiunea să fie controlată de către Rusia.

Pe listele electorale s-au aflat aproximativ jumătate de milion de cetățeni, iar scrutinul a fost organizat în patru dintre cele cinci districte din regiunea Zaporojie, teritorii aflate sub comanda Rusiei. Întrebarea care s-a regăsit pe buletinele de vot a fost:

„Sunteți în favoarea separării regiunii Zaporojie de Ucraina, ca regiunea Zaporojie să formeze un stat independent și să devină parte a Federației Ruse ca subiect al Federației Ruse?”. Peste 93% dintre cei care au participat la referendum au răspuns cu „Da”, au transmis rușii, care însă nu au precizat câți oameni au votat în total.

Locuitorii din Zaporojie au ales. Procentul covarsitor care a votat unirea cu Rusia la referendum 2
93% din locuitorii din Zaporojie ar fi votat pentru unirea cu Rusia

NATO nu recunoaște legitimitate referendumurilor

Alianța Nord-Atlantică este pentru menținerea integrității teritoriale a Ucrainei și condamnă ferm referendumurile organizate de ruși, pe care le cataloghează drept niște „farse”. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că Alianța nu recunoaște legitimitatea scrutinurilor organizate în regiunile separatiste din Ucraina.

„Referendumurile false organizate de Rusia nu au legitimitate şi reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internaţional. Aceste teritorii fac parte Ucraina”, a scris şeful NATO pe contul său de Twitter.

Stoltenberg a precizat că a discutat cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, căruia i-a dat asigurări că aliaţii NATO sunt neclintiţi „în sprijinul lor pentru suveranitatea şi dreptul la autoapărare al Ucrainei”.

Voturile organizate în grabă au avut loc în patru zone din Ucraina: Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson – care alcătuiesc aproximativ 15% din teritoriul ucrainean. Autoritățile de la Lugansk au declarat că 98,5% dintre oamenii de acolo au votat pentru a se alătura Rusiei, pe baza a 69% din buletinele de vot numărate.

Potrivit comisiei electorale din Herson, 571.001 persoane au participat la referendum în regiune, ceea ce reprezintă 76,86% din lista electorală. 87,05% dintre aceștia au votat cu „Da” la referendum, iar rușii au anunțat validarea consultării populare.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe