Noi cazuri de coronavirus in China. Beijingul intensifică restricțiile, dar nu ajunge la închiderea totală

Mihnea Tălău 01.05.2022, 16:29
Noi cazuri de coronavirus in China. Beijingul intensifică restricțiile, dar nu ajunge la închiderea totală

Oficialii din Beijing, capitala Chinei, se străduiesc să limiteze o epidemie de coronavirus. Oficialii au introdus în weekend noi restricții drastice, fără a ajunge la o închidere totală, un semn al provocărilor politice și economice pe care le ridică controlul unei epidemii în capitala Chinei.

Interdicții pentru 22 de milioane de locuitori

În timp ce sâmbătă a început vacanța de cinci zile de 1 Mai, oficialii locali au anunțat o interdicție de a lua masa în restaurante până miercuri. De asemenea, aceștia au declarat că începând de joi, va fi necesară dovada unui test negativ în ultima săptămână pentru a intra în spațiile publice, inclusiv în transportul public. Și au ordonat închiderea Universal Beijing Resort, una dintre principalele atracții turistice ale orașului, scrie The New York Times.

Aceste noi restricții au urmat după trei runde de teste obligatorii pentru aproape toți cei 22 de milioane de locuitori ai orașului și după decizia de joi de a închide școlile din Beijing, fără a preciza când se vor redeschide. Beijingul a înregistrat peste 300 de cazuri de la 22 aprilie, dintre care 59 sâmbătă, cele mai multe până acum într-o singură zi.

China a depasit cifra de 20.000 de cazuri de coronavirus pe zi

Dar, spre deosebire de alte orașe chineze, inclusiv Shenzhen, centrul economic din sudul țării, care au blocat accesul după ce au detectat doar câteva cazuri, Beijingul a continuat să închidă doar anumite clădiri sau cartiere. Mulți locuitori sunt încă liberi să se deplaseze prin oraș.

Autoritățile riscă să stârnească nemulțumiri publice

Abordarea mai măsurată reflectă presiunile concurente pe care oficialii din oraș trebuie să le echilibreze.

Liderul Chinei, Xi Jinping, a dublat politica țării de eradicare a transmisiunilor locale – ceea ce face ca aceasta să fie ultima mare țară care încearcă să facă acest lucru – și a legat succesul în acest efort de legitimitatea politică a Partidului Comunist Chinez. Beijingul, în calitate de sediu al guvernului, are o importanță simbolică enormă, iar în ultimii doi ani a evitat în mare parte epidemia de Covid.

Dar o închidere la scară largă ar necesita o forță de muncă și o planificare uriașe pentru a se realiza fără probleme. În caz contrar, autoritățile ar risca să stârnească nemulțumiri publice de genul celor care au izbucnit în Shanghai în ultima lună, unde închiderea a dus la penurie de alimente și medicamente. Și, la fel ca Shanghai, Beijingul găzduiește mulți locuitori bine educați și bogați care probabil nu ar ezita să își exprime nemulțumirile.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...