Vești îngrijorătoare din China. Orașul Shanghai, cu 26 de milioane de locuitori, intră în carantină

Cătălina Burghelea 28.03.2022, 06:13
Vești îngrijorătoare din China. Orașul Shanghai, cu 26 de milioane de locuitori, intră în carantină

China și-a anunțat cea mai mare carantină la nivel de oraș, de la începutul epidemiei de coronavirus în urmă cu mai bine de doi ani. Metropola Shanghai va fi închisă în două etape timp de nouă zile, în timp ce autoritățile efectuează teste Covid-19. Centrul financiar chinez s-a luptat cu un nou val de infecții timp de aproape o lună, deși numărul cazurilor nu este mare după unele standarde internaționale.

Carantină în cel mai mare oraș al Chinei

Autoritățile chineze au rezistat până acum să nu închidă cel mai mare oraș al țării, cu peste 26 de milioane de locuitori, pentru a evita destabilizarea economiei. Însă, după ce Shanghai a înregistrat, sâmbătă, 26 martie, cel mai mare număr zilnic de cazuri COVID, guvernul pare să-și fi schimbat planurile.

Carantina se va desfășura în două etape. Partea de est a orașului intră în izolare de luni (28 martie) până pe 1 aprilie, iar partea de vest, între 1-5 aprilie. Transportul public se suspendă, iar firmele și fabricile trebuie să oprească operațiunile sau să lucreze de la distanță. Autoritățile au publicat noile măsuri pe contul de WeChat, cerând populației „să sprijine, să înțeleagă și să coopereze pentru a ține sub control epidemia”.

De asemenea, s-a impus carantina în multe provincii chineze, însă oamenii ar putea încă să călătorească în acele regiuni. Dar Shanghai, cu o densitate uriașă a populației, este cel mai mare oraș închis până în prezent.

Shanghai se închide în două etape

Este capitala comercială a Chinei și cel mai mare oraș din țară. Acum, este una dintre zonele cele mai afectate de coronavirus, în timp ce China luptă pentru a limita reapariția virusului cu Omicron, responsabil de o creștere a cazurilor noi.

Oficialii au spus că portul și centrul financiar din estul Chinei trebuie să continue să funcționeze pentru binele economiei. Abordarea eșalonată a acestei izolări înseamnă că jumătate din oraș va rămâne funcțional.

Milioane de rezidenți din alte urbe chineze au fost supuse carantinei la nivel de oraș, adesea după un număr relativ mic de cazuri de Covid.

Peste 26 de milioane de oameni întră în izolare

Anunțul că Shanghai intră în carantină a scos lumea pe străzi, pentru a se aproviziona cu mâncare. Stația de metrou, proaspăt deschisă în urmă cu doar câteva luni, va fi închisă luni. Transportul public se va opri și toți rezidenții vor fi supuși testării Covid în masă în tot orașul. Peste 26 de milioane de persoane vor fi afectate; mai întâi partea de est a metropolei, apoi partea de vest la sfârșitul săptămânii viitoare, potrivit BBC.

Wuhan a fost închis chiar de la începutul pandemiei de coronavirus. Înainte de Crăciun a fost și Xi’an. În prezent, capitala comercială și financiară a Chinei intră în izolare.

Cu doar câteva zile în urmă, oficialii locali au spus că Shanghaiul este prea mare și prea important pentru a fi supus carantinei. Întrebarea care se află pe buzele multor locuitori este dacă nouă zile de izolare sunt suficiente.

Strategia zero-Covid a Chinei, o provocare mult prea mare

Creșterea recentă a cazurilor de coronavirus în China, deși mică în comparație cu unele țări, reprezintă o provocare semnificativă pentru strategia „zero-Covid” a țării, care folosește carantinări rapide și restricții agresive cu scopul de a limita orice focar. Politica diferențiază China de majoritatea țărilor lumii care încearcă să trăiască cu virusul. Însă, transmisibilitatea crescută și natura mai blândă a variantei Omicron au condus la întrebări de genul dacă strategia actuală este sustenabilă pe termen lung.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...