Viața în orașul cu zeci de milioane de persoane în izolare: „Dacă ești testat pozitiv, ești trimis într-o tabără Covid”

Beatrice Dumitru 26.04.2022, 11:05
Viața în orașul cu zeci de milioane de persoane în izolare: „Dacă ești testat pozitiv, ești trimis într-o tabără Covid”

Strategia strictă a Chinei „Zero-Covid” a închis milioane de oameni în casă suferind de foame, a despărțit copii de părinți, multe orașe fiind plasate în carantină. Cel mai afectat a fost orașul Shanghai, capitala economică a țării, după decretarea lockdown-ului, la sfârşitul lunii martie. Locuitorii oferă o perspectivă asupra vieții de zi cu zi.

Viața în Shanghai pe timp de carantină

În ciuda faptului că nu au raportat niciun deces cauzat de coronavirus în peste un an, autoritățile chineze au închis mai multe orașe pe fondul creșterii numărului de cazuri. În Shanghai, cel mai mare oraș din China, cu 25 de milioane de locuitori, campusurile școlare sunt aproape toate închise, la fel și unele complexe rezidențiale, iar oamenii sunt testați în masă.

În total, zeci de milioane de oameni se află în carantină în toată China pentru a încerca să stingă cel mai recent focar, cel mai rău din ultimii doi ani. Locuitorii din Shanghai, cel mai afectat oraș, oferă o perspectivă asupra vieții de zi cu zi.

Un profesor în vârstă de 30 de ani a povestit că se află în izolare de 26 de zile, împreună cu iubita sa, și nu au voie să iasă din casă decât să se testeze, uneori săptîmânal, alteori la două săptămâni.

Viața în orașul cu zeci de milioane de persoane în izolare: „Dacă ești testat pozitiv, ești trimis într-o tabără Covid”
China, afectată de un nou val de Covid-19.

„Nu avem balcon și ies doar să mă testez. Uneori, acesta este săptămânal, alteori la două săptămâni – primești un cod QR pentru a arăta că ai permisiunea de a pleca de acasă, dar ne testîm și noi singuri zilnic. Dacă aș părăsi clădirea oricând, nu mi-ar mai fi permis să intru. Dacă testul este pozitiv, ești trimis într-o tabără Covid timp de 14 zile împreună cu alți bolnavi. Adesea acestea sunt magazii sumbre, fără dușuri”, a povestit profesorul Adam pentru The Telegraph.

În China este o cultură în care oamenii respectă regulile fără să întrebe”

Acesta a mai spus că a auzit de un italian care a fost trimis într-o tabără, dar a fost testat negativ la sosire. A fost trimis acasă, dar comunitatea lui nu i-a permis să se întoarcă.

Nu știu dacă aș putea pleca pentru a mă întoarce în Marea Britanie. Se pare că consulatul britanic poate aranja un transfer de la aeroport, oamenii plătesc mai mult de 1.000 de lire sterline pentru taxiuri. Regulile s-au schimbat recent, așa că avem voie să aruncăm gunoiul! Dar doar pe casa scărilor de-a lungul coridorului”, a mai povestit profesorul.

Este ridicol, pentru că toți am fost testați negativ timp de 25 de zile. Dar China este o cultură în care oamenii respectă regulile fără să le pună sub semnul întrebării”, a adăugat acesta.

Ceea ce îi sperie pe oameni cel mai mult nu este riscul de infectare și detenție, ci mai degrabă de a rămâne fără alimente. Nimeni nu și-ar fi putut imagina vreodată că în 2022 puternicul Shanghai s-ar putea teme de foamete.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...