Noaptea Muzeelor București – ce e online și ce putem să facem în Capitală în această zi

Daria Petrescu 14.11.2020, 17:21
Noaptea Muzeelor București – ce e online și ce putem să facem în Capitală în această zi

Noaptea Muzeelor ajunge anul acesta la cea de-a 16- a ediție, iar evenimentul va avea loc pe 14 noiembrie, deși ar fi trebuit să aibă loc în luna mai. Chiar a fost la un pas ca acest eveniment să fie amânat, din cauza pandemiei de coronavirus, în cele din urmă nu s-a întâmplat acest lucru. Astfel că, odată cu restricțiile cauzate de pandemie, puteți urmări Noaptea Muzeelor și online. Iată ce putem să facem în capitală în această zi.

Noaptea Muzeelor București se desfășoară pe 14 noiembrie

Anul acesta, Noaptea Muzeelor se desfășoară în condiții speciale, în contextual pandemiei de coronavirus. Organizațiile culturale înscrise au fost rugate să îşi desfăşoare proiectele programate numai până la ora 21.00. Peste 60 de muzee din ţară au fost înscrise.

Proiectul „Dacă n-ar fi, nu s-ar povesti” conţine 16 filme documentare de scurt-metraj despre poveştile neştiute a nu mai puţin de 10 muzee din Bucureşti şi Ilfov.

Reţeaua Naţională a Muzeelor din România recomandă persoanelor în vârstă sau vulnerabile din punct de vedere medical să nu  participe fizic la aceste evenimente. Ar fi indicat ca aceștia să opteze pentru cele din mediul online. În acest fel de pot proteja împotriva infectării cu noul coronavirus.

Situații dificile din cauza pandemiei de coronavirus

„Noaptea Muzeelor a fost afectată profund de actualul context pandemic pe care-l trăim. După cum bine ştiţi, ediţia 2020 trebuia să fie organizată în luna mai. Organizatorul european a mutat evenimentul în data de 14 noiembrie 2020.

Noaptea muzeelor s-a mutat și online

Din câte înţelegem, nu s-a propus anularea acestei ediţii, deşi Franţa. Aceasta este ţara care organizează evenimentul la nivel european, este prima din Europa care a reluat scenariul de lockdown din cauza celui de-al doilea val pandemic.

Reţeaua Naţională a Muzeelor din România a fost pusă în situaţii extrem de dificile. Asta dat fiind evoluţia pandemiei în ţara noastră. (…) Într-un final, am decis să nu anulăm această ediţie decât în cazul, firesc, în care acesta va fi interzis explicit de către autorităţile statului.

Dacă la nivel european acest eveniment nu s-a anulat, nu credem că trebuie să o facem noi”, precizează RNMR, luni, într-o postare pe Facebook.

„Vom prezenta şi sezonul anterior, de 10 episoade, ce au fost difuzate în anul 2018”

„Facem menţiunea că unele muzee pot trece între timp din offline în online, cum deja am fost anunţaţi. Astfel că, o să vă rugăm să vă interesaţi, înainte de a dori să vizitaţi sau să participaţi la evenimentele propuse de un muzeu.

Sau o altă organizaţie culturală, în ce măsură acestea se mai organizează fizic sau au fost mutate în mediul virtual”, mai precizează organizatorul Nopţii Muzeelor.

RNMR aminteşte că a mai propus două proiecte finanţate de AFCN. Acest lucru, pentru varianta online, pe lângă ofertele punctuale ale unor muzee şi organizaţii culturale,

„Cu ajutorul primului proiect, am reuşit să continuăm producţia documentarelor de scurt-metraj despre poveştile şi feţele neştiute şi nespuse ale muzeelor membre ale RNMR.

Noul sezon cuprinde şase episoade ce au început să fie difuzate deja de Europa FM şi vor fi în curând disponibile şi pe platforma noastră creată pe website-ul www.noapteamuzeelor.org. Tot aici vom prezenta şi sezonul anterior, de 10 episoade, ce au fost difuzate în anul 2018 pe posturile TVR”, informează RNMR.

 

Urmăriți Impact.ro și pe