Nicuşor Dan vrea dublarea preţului gigacaloriei în Capitală. Bucureştenii se vor revolta. „Creşterea e rezonabilă”

Ioana Bucur 03.12.2021, 16:37
Nicuşor Dan vrea dublarea preţului gigacaloriei în Capitală. Bucureştenii se vor revolta. „Creşterea e rezonabilă”

Primarul versus Consiliul General. Nicușor Dan vrea creșterea prețului gigacaloriei în Capitală, ceea ce ar însemna ca bucureștenii să plătească aproape dublu, 280 de lei, însă nu are susținerea consilierilor PSD și USR. În aceste condiții, edilul a discutat recent cu noul ministru al Finanțelor despre modalitățile în care Guvernul ar putea sprijini instituția pe care o conduce.

Prețul gigacaloriei ar putea ajunge de la 164 de lei la 280 de lei: „Creştere care, în opinia mea, este rezonabilă”

Continuă lupta pentru majorarea prețului gigacaloriei pentru locuitorii Capitalei. Nicușor Dan vrea ca acesta să crească până la 280 de lei, o evoluție „rezonabilă” din punctul de vedere al edilului, însă a primit sprijin în CGMB doar din partea PNL și PMP, în timp ce reprezentanții PSD sunt împotriva majorării.

Vineri, primarul Capitalei s-a prezentat la Palatul Victoria, unde a avut o întâlnire cu noul ministru al Finanțelor, Adrian Câciu. La finalul discuției, Nicușor Dan a declarat că bucureştenii vor plăti în continuare 164 de lei la căldură, atâta timp cât CGMB nu va modifica hotărârea din 2011.

„În ceea ce priveşte banii pe care-i plătesc bucureştenii, până când CGMB nu o să modifice hotărârea din 2011, bucureştenii vor plăti 164 de lei, cum plătesc şi azi.

PNL şi PMP susţin această majorare la 280 de lei ( a preţului gigacaloriei) care ţine cont de mai mulţi factori. Ţine cont de creşterea preţului gazului, de preţurile care sunt în ţară pe acelaşi serviciu, ţin cont de neajunsurile pe care, din păcate, bucureştenii le au. Ţine cont că nu s-a mai făcut o creştere din anul 2011 când preţul total, cel care e acum de 980 de lei , atunci era de 320 de lei cu totul. Bucureştenii plăteau 164 din 320 de lei. Acum plătesc 164 din 980 de lei.

PNL şi PMP susţin această creştere care, în opinia mea, este rezonabilă. USR nu s-a pronunţat. Aşteaptă să vadă care este răspunsul din partea Guvernului, iar PSD s-a pronunţat public că nu susţine o majorare”, a declarat Nicuşor Dan.

Nicuşor Dan vrea dublarea preţului gigacaloriei în Capitală
Nicușor Dan

Primăria vrea ajutor de la Guvern

La ieșirea de la întâlnirea cu ministrul Finanțelor, primarul general a dezvăluit că una dintre temele discutate a fost modalitatea în care Primăria se poate împrumuta astfel încât să plătească Elcen, iar ulterior Elcen-ul să iasă din insolvenţă şi să fie inclus în Termoenergetica, pentru a putea accesa fondurile de modernizare.

„Discuţia nu s-a terminat, singurul mod în care ELCEN poate să iasă din insolvenţă e cu bani de la PMB, de asta a fost ministrul de Finanţe la discuţii, să vedem cum se poate împrumuta PMB pentru a plăti ELCEN, ELCEN să iasă din insolvenţă şi să accesăm fondurile de modernizare. (…)

Am fost cu domnul primar din Constanţa, dar ştiu că este un subiect care preocupă toate oraşele din ţară. Bugetul de stat pe anul 2022 este în lucru şi discuţia a fost care sunt urgenţele până la finalul 2021, dar şi la început de 2022.

Răspunsul pentru cei ca noi, care avem nevoie pentru anul 2022, va veni în bugetul de stat. O să mai existe întâlniri şi probabil că săptămâna viitoare o să ştim mult mai bine situaţia spre care ne îndreptăm”, a declarat primarul Capitalei în urma întâlnirii de la Guvern.

Primarul General a mai afirmat că va avea nevoie de ajutor din partea Guvernului în luna ianuarie, discuţia fiind dacă aceşti bani vor veni în decembrie sau în ianuarie, după aprobarea bugetului pe 2022.

„Ce s-a discutat azi a fost că Guvernul analizează urgenţele pe luna decembrie şi, în paralel, lucrează la bugetul pe 2022”, a mai spus el.

Urmăriți Impact.ro și pe