În sfârşit o veste bună. Guvernul va aloca bani din fondul de rezervă pentu subvenția la gigacalorie

Badea Violeta 01.11.2021, 18:35
În sfârşit o veste bună. Guvernul va aloca bani din fondul de rezervă pentu subvenția la gigacalorie

Anunț important pentru români. Florin Cițu a anunțat luni, 1 noiembrie, că Guvernul va aloca primăriilor o parte din subvenția la gigacalorie. Iată declarațiile premierului interimar.

Primăriile primesc bani de la Guvern

Florin Cîțu a anunțat că Guvernul va aloca primăriilor o parte din subvenția la gigacalorie. Acesta a mai precizat că este foarte important ca banii să ajungă exact acolo unde e nevoie. De asemenea, premierul interimar a punctat că este doar o soluție pe termen scurt, pentru a trece cu bine de sezonul rece.

„Aș vrea să împărțim aceste nevoi până la finalul anului și după aceea în prima parte a anului viitor, până în aprilie, pentru că o să facem aceste alocări împreună cu câteva alocări pentru Ministerul Sănătății și vreau să avem o situație reală.

Știu că este o situație excepțională dar aș vrea să profităm de această situație și să discutăm puțin și despre un plan pe termen mediu și poate mai lung, cum putem să folosim această situație. Acum vom rezolva situația aceasta punctuală, vom subvenționa o parte din gigacalorie din banii de la buget, dar asta nu este o soluție pe termen lung pentru că nu ajută dacă anul viitor ne aflăm în același loc.

Aș vrea împreună cu dumneavoastră să ne gândim și la un plan pe termen lung. Cred că în această săptămână vom aloca o parte din sume. De aceea aș vrea să discutăm câteva zone unde sunt sume cam mari. Am văzut la Timișoara, Iași, mai sunt câteva – două sau trei, unde mi se par sumele puțin mai mari.”, a declarat Florin Cîțu.

Florin Citu cere primarilor agreearea unor principii
Florin Citu cere primarilor agreearea unor principii

Florin Cîțu cere primarilor agreearea unor principii

Premierul interimar a precizat că banii vor fi oferiți strict pentru subvenție, nu pentru amenzi sau pentru achitarea plăților restante. De asemenea, Florin Cîțu le cere edililor agreearea anumitor principii.

„Aș vrea să agreem niște principii, pentru că facem această alocare de sume de la fondul de rezervă. O facem pentru a susține această subvenție la gigacalorie, nu pentru amenzi, plăți restante, pentru a susține o parte din subvenție, pentru a trece această iarnă.Vreau să fim clari dacă cădem asupra principiilor. După aceea o să fie lucrurile mult mai simple.

Putem să discutăm cât să dăm pentru fiecare gospodărie, avem o sumă X, sunt nu știu câte Y familii care vor beneficia, împărțim suma la numărul de familii și atunci poate să fie echitabilă. Sunt mai multe variante. Aș vrea să agreăm principiile după care vom aloca aceste sume, ca să nu avem discuții că la un UAT se duc mai mulți bani decât la altul și profităm de situația pe care o avem acolo.

Vreau ca aceste sume să fie targhetate (țintite – n.red.), să meargă exact acolo unde este problema. Ele vor face parte din pachetul mai mare pe care îl discutăm și în Parlament, cu plafonarea la prețuri, cu supraimpozitarea profitului etc”, a mai spus premierul interimar.

Urmăriți Impact.ro și pe