Nicușor Dan, propunere oficială pentru prețul gigacaloriei. Iată cât ar vrea să plătească bucureștenii în plus

Nicu Stan 26.11.2021, 13:05

Nicușor Dan a făcut propunerea oficială pentru prețul gigacaloriei. Cât ar vrea edilul Capitalei să plătească bucureștenii în plus, de la 1 decembrie. Scumpirea gigacaloriei este rezultatul unor discuții cu consilierii generali, la care PNL și PMP au fost de acord, iar PSD și USR, nu.

Primarul Capitalei a spus cât vrea să fie prețul gigacaloriei. Cât vrea Nicușor Dan să plătească bucureștenii pentru căldură

Nicușor Dan a spus cât vrea să fie prețul gigacaloriei în București. Primarul Nicușor Dan a propus începând cu 1 decembrie o creștere a prețului gigacaloriei pentru populație de la 164 lei la 280 lei. Consilierii generali ai PNL și PMP au fost de acord cu scumpirea, în timp ce PSD și USR, nu.

Astfel, la prețul de 280 de lei pe gigacalorie, subvenția plătită în plus de municipalitate pentru a acoperi diferența de preț ar fi de 320 milioane lei, în plus față de cei 950 milioane lei cât se plătește la momentul actual.

Pretul propus pentru gigacalorie este de 280 de lei
Pretul propus pentru gigacalorie este de 280 de lei

Cum s-a ajuns la prețul de 280 de lei pentru gigacalorie

Nicușor Dan spune că s-a ajuns la prețul de 280 de lei pentru gigacalorie după ce s-a făcut o întreagă analiză.

”Am făcut o evaluare a creșterii de preț pentru cetățenii care au centrale individuale și am făcut comparație cu creșterea pe care dumnealor o suportă de la 1 noiembrie și am luat în calcul și calitatea servicului pe care îl oferim. Acest 280 lei este mai puțin decât prețul plătit de bucureștenii cu centrală de apartament.

Nicușor Dan a analizat și prețul gigacaloriei la celelalte orașe din țară

Am luat în calcul și că prețul la gigacalorie pentru populație nu s-a mărit din 2011. Atunci prețul global al gigacaloriei era 320 lei, iar acum a ajuns la 980 lei, iar noi plătim diferența prin subvenție. Ne-am uitat și la prețul gigacaloriei în orașele din țară. Înainte de scumpirile de la 1 noiembrie, în orașele cu sistem centralizat de încălzire era 280, iar după scumpiri a ajuns între 350 și 500 lei”, a declarat Nicușor Dan.

Câți bani a cerut Nicușor Dan de la Guvern

De asemenea, primarul Bucureștiului spune că a cerut ajutor de la Guvern peste 900 milioane de lei și este încrezător că va primi sprijinul solicitat.

”Consider că este rezonabil să fie o contribuție a Primăriei, Guvernului și cetățenilor”, a mai spus Nicușor Dan.

Prețul gigacaloriei nu a fost bătut în cuie

Bucureștenii care sunt racordați la sistemul centralizat de încălzire nu vor afla astăzi cât plătesc vor plăti pentru gigacalorie, proiectul neaflându-se pe ordinea de zi.

Proiectul va fi pus pe ordinea de zi după ce Guvernul României va anunța care este ajutorul pe care îl va acorda Primăriei Capitalei.

Urmăriți Impact.ro și pe