Nicușor Dan, furios după ce s-a făcut plângere penală împotriva sa în scandalul demolării Cathedral Plaza: „Depășește orice limită a tupeului”

Elena Avramescu 04.10.2022, 13:58
Nicușor Dan, furios după ce s-a făcut plângere penală împotriva sa în scandalul demolării Cathedral Plaza: „Depășește orice limită a tupeului”

În cursul zilei de astăzi, Nicușor Dan, primarul Capitalei, a făcut un anunț important, spunând că Prmăria Capitalei va face recurs împotriva deciziei Tribunalului București privind suspendarea demolării Cathedral Plaza. În plus, este extrem de furios deoarece consideră că plângerea penală împotriva sa depășește orice limită a tupeului, mai ales că proprietarul clădirii a declarat că îi va cere daune.

O nouă reacție a lui Nicușor Dan în scandalul Cathedral Plaza

Se pare că municipalitatea a decis să facă recurs la Curtea de Apel Bucureşti împotriva sentinţei de luni prin care se suspendă dispoziţia primarului general de demolare a Cathedral Plaza.

„Proprietarul clădirii a solicitat atât anularea, cât şi suspendarea dispoziţiei de demolare motivând în esenţă că are pe rolul instanţelor o cerere de intrare în legalitate a imobilului şi că dispoziţia de demolare trebuie să aştepte soluţionarea litigiului de intrare în legalitate.

Tribunalul Bucureşti a soluţionat pentru moment cererea de suspendare a dispoziţiei de demolare. A reţinut probabil (hotărârea nu este redactată) că există un risc ca imobilul să fie demolat înainte de soluţionarea cererii de anulare a dispoziţiei de demolare.

Vom exercita recurs la Curtea de Apel Bucureşti împotriva sentinţei de ieri a Tribunalului. Esenţial este că dispoziţia de demolare este copy-paste din dispozitivul unei hotărâri judecătoreşti definitive”, a declarat Nicușor Dan pe pagina sa de Facebook.

Nicusor Dan, furios dupa ce s-a facut plangere penala impotriva sa in scandalul demolarii Cathedral Plaza
Cathedral Plaza

Edilul Capitalei a ținut să mai precizeze că roprietarul clădirii are dreptul să facă toate demersurile legale cu scopul de a-şi salva construcţia. Cu toate acestea, a face plângere penală împotriva primarului care a pus în executare o hotărâre definitivă reprezintă o depășire a bunului simț.

„Evident, proprietarul clădirii ilegale are dreptul să facă toate demersurile legale pentru a-și salva clădirea. Însă a face plângere penală împotriva primarului care a pus în executare o hotărâre definitivă depășește orice limită a tupeului.

O hotărâre definitivă din 2010 a constatat că autorizaţia prin care imobilul a fost construit este nelegală şi că avizul Ministerului Culturii pe care s-a bazat este nul. O hotărâre definitivă din 2013 obliga Primarul Municipiului Bucureşti să emită dispoziţia de demolare.

Instanţa reţine că ‘se afectează nu un spaţiu public, ci un spaţiu public cu valoare istorică deosebită’ şi că se încalcă dreptul la libertate religioasă. Am emis in iulie 2022 dispoziţia de demolare preluând copy-paste dispozitivul hotărârii definitive din 2013”, a mai spus acesta.

La data de 20 iulie, Nicuşor Dan anunţa că a semnat dispoziţia de demolare pentru Cathedral Plaza, o clădire ce a fost construită în mod ilegal în vecinătatea Catedralei Romano-Catolice de pe Strada General Berthelot din Bucureşti. Acesta a mai notat faptul că mai sunt de făcut câţiva paşi administrativi până la începerea efectivă a lucrărilor de demolare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...