Claudiu Năsui: Am termina de reabilitat sistemul de încălzire abia în 89 de ani, 8 luni și 16 zile. Nicușor Dan spunea că se vor reabilita 100 km pe an

Gabriela del Pupo 13.12.2021, 13:22
Claudiu Năsui: Am termina de reabilitat sistemul de încălzire abia în 89 de ani, 8 luni și 16 zile. Nicușor Dan spunea că se vor reabilita 100 km pe an

Deputatul USR Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei, declară că reabilitarea reţelei de termoficare va dura aproape 90 de ani şi că ar trebui permise surse alternative. Acesta propune construirea centralelor de cvartal, instalarea centralelor individuale sau a panourilor fotovoltaice și a pompelor de aer.

„Soluția este să nu mai fim forțați să stăm într-un monopol disfuncțional, ci să lăsăm concurenţa între diferite alternative să funcţioneze. Să avem dreptul să alegem cu ce ne încălzim. Şi să folosim imensa subvenţie pe care o dăm acum pentru a ajuta românii, oricare ar fi soluţia pe care o aleg pentru căldură.

Să lăsăm primarii de sector sau antreprenori doritori să construiască centrale cvartal. În sectorul 1 au început deja soluţii prin panouri fotovoltaice şi pompe de aer. Să lăsăm oamenii să-şi pună centrale individuale pe gaz sau pe electricitate. Cei care locuiesc suficient de aproape de CET-uri vor rămâne probabil în sistemul de stat, pentru că acolo ajunge apa caldă”, scrie Năsui, pe Facebook.

Ministrul Finantelor: Proiectul zero taxe pe venituri pe salariul minim nu se poate implementa
Claudiu Nasui

89 de ani până la finalizarea lucrărilor

Acesta spune că reparația țevilor ar dura 89 de ani calculând după ritmul în care se efectuează lucrările în acest moment.

81% din reţeaua primară are nevoie de reabilitare, 771 km din 954 km de reţea. Pe lângă asta mai e şi ‘reţeaua secundară’ de circa 3.000 de km, din care circa 2.000 de km sunt de reparat. Dar să ne concentrăm doar pe reţeaua primară şi să o ignorăm pe cea secundară. În ultimii 9 ani ritmul mediu al lucrărilor a fost de 8,59 km pe an, iar asta calculat optimist. Deci am termina de reabilitat doar reţeaua principală din sistemul de încălzire centralizat de stat abia în 89 de ani, 8 luni şi 16 de zile”, scrie reprezentantul USR.

Problema este însuși sistemul

Claudiu Năsui pune că nu este normal ca bucureștenii să nu aibă dreptul de a alege ce sistem vor să folosească pentru a se încălzi.

„Domnul Oprescu a promis că îl va repara, doamna Firea a promis la fel, domnul Dan la fel. În 2024, în campanie se va promite fix acelaşi lucru. Evident, nu se va rezolva nimic. Pentru că problema este însuşi sistemul, care nu poate funcţiona. Avem de ales între a impune tuturor frigul unui sistem centralizat prost sau să dăm bucureştenilor dreptul de a alege cum vor să se încălzească„, mai spune deputatul.

Nicușor Dan spunea la preluarea mandatului că în 2-3 ani ar putea să finalizeze lucrările de reabilitare însă chiar și la acea vreme a fost contrazis chiar de fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea.

Este o mare, mare minciună că va reabilita 300 km de conductă de termoficare în 3 ani! Adică 100 km anual! Acum 50 de ani, când s-a construit rețeaua de termoficare, cu tot orașul blocat și cu forțe de muncă aduse și din armată, și din alte județe, se construiau 50 km de conductă de termoficare într-un an!”, comenta Firea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...