Reacția Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, în scandalul cu Nicu Covaci. „O regretabilă confuzie”

Stan Filon, Badea Violeta 16.03.2023, 18:36
Reacția Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, în scandalul cu Nicu Covaci. „O regretabilă confuzie”

Nicu Covaci este revoltat după ce a fost respins de Uniunea Compozitorilor! Liderul formației Phoenix, cu peste 100 de piese compuse în cei 60 de ani de carieră, se confruntă și cu niște acuzații rușinoase din partea Uniunii și nu are de gând să stea cu mâna în sân.

Nicu Covaci, revoltat după ce a fost respins de Uniunea Compozitorilor

UPDATE joi, 16 martie, ora 18:30. Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România a oferit o primă reacție, după ce Nicu Covaci, fondatorul trupei Phoenix, s-a plâns de faptul că nu a fost acceptat ca membru.

„În cazul tuturor candidaţilor care nu au absolvit o instituţie de învăţământ superior muzical, dobândirea calităţii de membru al UCMR este supusă condiţiei statutare constând în promovarea unui examen de admitere, iar în cazul lui Nicolae Covaci examenul a fost organizat şi notat ca atare în cadrul Biroului de muzică jazz/pop.”,  a transmis Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UCMR), într-un comunicat de presă citat de Agerpres.

Totodată, UCMR a mai precizat că se face „o regretabilă confuzie” între Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România şi UCMR-ADA, Asociaţia pentru Drepturi de Autor a Compozitorilor, între drepturile patrimoniale de autor ale compozitorilor şi apartenenţa la o uniune profesională.

„Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România nu gestionează drepturi patrimoniale de autor. Această din urmă activitate este desfășurată de către o altă entitate, UCMR-ADA, Asociatia pentru Drepturi de Autor a Compozitorilor, al cărui membru este și domnul Nicolae Covaci, și care-și valorifică toate drepturile de autor în calitate de titular prin această instituție.”, susține UCMR.

„Apartenenţa sau nu la Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România nu priveşte şi nu afectează existenţa sau recunoaşterea calităţii domnului Nicolae Covaci de autor şi de titular de drepturi de autor”, mai transmite UCMR.

– Știre inițială –

Așadar, Nicu Covaci este într-un adevărat război cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, după ce a fost pur și simplu respins. Motivul? E bine, reprezentanții Uniunii spun că celebrul artist ar fi picat examenul! Artistul a avut mai multe tentative de a se alătura Uniunii Compozitorilor, însă de fiecare dată a fost respins. Drept răspuns, Nicu Covaci are de gând să cheme Uniunea Compozitorilor la tribunal.

Pentru ca opera sa să fie protejată și recunoscută, au fost mai mulți ani de procese, îndreptate atât către UCMR, cât și către Centrul Național al Cinematografiei, însă munca artistului Nicu Covaci nu a fost recunoscută.

Nicu Covaci, revoltat dupa ce a fost respins de Uniunea Compozitorilor
Nicu Covaci, revoltat dupa ce a fost respins de Uniunea Compozitorilor

„Nimeni nu are peste 100 de compoziții”

„Dacă ei reprezintă Uniunea Compozitorilor, atunci prefer să nu fac parte din gașca lor. De 50 de ani îmi încasează drepturile de autor. Eu am peste 100 de compoziții, nimeni nu are peste 100 de compoziții. Dacă nu ești recunoscut drept compozitor, ei încasează sume enorme, iar ție îți dau doar niște mărunțiș”, a spus Nicu Covaci.

Pentru a fi primit în Uniunea Compozitorilor, fondatorul legendarei trupe Phoenix a fost trimis să susțină un examen, însă a fost anunțat, în scris, că nu a primit punctajul maxim.

„Ani de zile am râs, am spus că este o umilință! Cum să dau examen? Aveți piesele mele, cu acorduri, cu note și cu texte. Toate sunt declarate. Voi merge să-i întreb ce greșeli am făcut”, a mai spus artistul.

De-a lungul timpului, pe lângă Nicu Covaci, și alți artiști au fost respinși de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, iar recent a venit și o reacție oficială din partea ministrului Culturii, care a recunoscut că „ceva este profund greșit cu acest UCMR”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...