Nicolas Sarkozy, condamnat la închisoare pentru corupție. Cât va sta după gratii fostul președinte al Franței

Cristian Cojocaru 01.03.2021, 16:44
Nicolas Sarkozy, condamnat la închisoare pentru corupție. Cât va sta după gratii fostul președinte al Franței

Un tribunal francez l-a condamnat astăzi pe Nicolas Sarkozy la închisoare pentru corupție. Potrivit Curții, fostul președinte al Franței poate cere ispășirea pedepsei de un an la domiciliu. Sarkozy împreună cu avocatul său au încercat să îl corupă pe un magistrat.

Nicolas Sarkozy a fost condamnat la închisoare

Astăzi a fost decisă condamnarea la închisoare a fostului președinte francez, Nicolas Sarkozy pentru o perioadă de trei ani. Din această perioadă, doi ani vor fi cu suspendare pentru corupție și trafic de influență. Sarkozy poate cere ispășirea pedepsei de un an, la domiciul. Decizia magistraților poate fi atactă cu apel.

Nicolas Sarkozy a fost găsit vinovat în cazul dosarului ”interceptărilor”. Acesta este acuzat că, împreună cu avocatul său, a încercat să îl corupă pe magistratul Gilbert Azibert, la acea vreme făcând parte ca magistrat în cadrul Curții de Casație. În schimbul unor informații cu privire la o anchetă financiară, fostul președinte al Franței i-ar fi oferit judecătorului un post în Monaco.

Deși fostul președinte a declarat instanței că ”nu a comis niciodată nici cel mai mic act de corupție”, se pare că magistrații au fost de altă părere, lucru care i-a adus și condamnarea. Un singur alt fost președinte francez a fost condamnat și judecat în trecut. Este vorba despre Jaques Chirac care a primit în 2011 o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare fiind acuzat de deturnare de fonduri publice. Nicolas Sarkozy este însă primul șef de stat acuzat de corupție.

Nicolas Sarkozy a fost găsit vinovat pentru ”corupție, trafic de influență și încălcarea secretului profesional”
Nicolas Sarkozy a fost găsit vinovat pentru ”corupție, trafic de influență și încălcarea secretului profesional”

Suspiciuni cu privire la finanțarea campaniei prezidențiale

Originea cazului se regăsește într-un dosar care îl amenința pe Sarkozy cu privire la suspiciuni în cazul finanțării campaniei sale prezidențiale din anul 2007. Se consideră că banii au fost primiți de la fostul dictator al Libiei, Muammar Gaddafi. În martie 2021, un site de investigații a dat publicității un document potrivit căruia, în anul 2007, Franța a încheiat cu Libia o tranzacție având ca obiect vinderea unor echipamente de control pe internet.

Acest contract ar fi fost folosit pentru finațarea campaniei electorale având un comision de 50 de milioane de euro. La un an după ce Sarkozy nu se mai afla la Palatul Elysee, anchetatorii au decis investigarea cazului. În cazul anchetei libiene, procurorii au decis ca în anul 2013 să intercepteze convorbirile lui Sarkozy. Acesta a fost si modalitatea cu ajutorul căreia au descoperit că el folosea o linie secretă de telefon.

Sarkozy a folosit o cartelă prepay în scopul de a lua legătura cu avocatul său Thierry Herzog. La acea vreme, avocatul său a formulat un apel, însă instanța supremă l-a respins. În acest fel, fostul președinte francez încerca să evite procesul pentru corupție și trafic de influență. În anul 2017 s-a decis trimiterea în judecată a lui Nicolas Sarkozy pentru ”corupție, trafic de influență și încălcarea secretului profesional”.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe