Nicolae Ciucă, veste bună după întâlnirea cu prim-ministrul japonez Fumio Kishida. Se va semna un Acord de Parteneriat Strategic

Elena Avramescu 26.09.2022, 13:03
Nicolae Ciucă, veste bună după întâlnirea cu prim-ministrul japonez Fumio Kishida. Se va semna un Acord de Parteneriat Strategic

Relaţiile dintre România şi Japonia par să fie la un nivel mai bun ca niciodată, mai ales din punct de vedere al parteneriatului strategic. Acest lucru reprezintă un act politic extrem de favorabil în actualul context internaţional, fiind un simbol al recunoaşterii legăturii speciale dintre cele două state. Anunțul a fost făcut în cursul zilei de astăzi de premierul Nicolae Ciucă, care s-a aflat într-o scurtă vizită la Tokyo.

România și Japonia, pe punctul de a semna un Acord de Parteneriat Strategic

Guvernul României a transmis un comunicat de presă în care a notat faptul că prim-ministrul a avut, alături de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, o întrevedere cu o delegaţie a Executivului nipon, ce a fost condusă de premierul Fumio Kishida.

„Ridicarea relaţiilor dintre România şi Japonia la nivelul Parteneriatului Strategic este un act politic oportun în actualul context internaţional, ce materializează viziunea remarcabilă a fostului prim-ministru Shinzo Abe în sfera politicii externe.

România este profund angajată să dezvolte relaţiile cu Japonia la nivelul Parteneriatului Strategic, simbol al recunoaşterii legăturii speciale dintre ţările noastre, precum şi al potenţialului semnificativ de dezvoltare bilaterală.

Suntem pregătiţi să convenim asupra momentului cel mai potrivit pentru semnarea Acordului de Parteneriat Strategic, odată ce documentul va fi finalizat”, a declarat Nicolae Ciucă.

Nu trebuie uitat faptul că Japonia se află în topul principalilor parteneri ai României în Asia, atât politic, cât şi economic, contribuind la tranziţia şi modernizarea ţării noastre din ultimii 30 de ani.

Nicolae Ciuca, veste buna dupa vizita la Tokyo
Nicolae Ciuca la Tokyo

Această întâlnire importantă a avut în vedere componența de securitate şi apărare, iar premierul a mai ținut să menționeze că România promite să respecte democraţia statului de drept, ordinea internaţională bazată pe reguli şi apărarea păcii şi stabilităţii. În plus, România are în vedere cooperarea bună între NATO şi Japonia şi chiar este împotriva oricăror încercări unilaterale de schimbare a status quo-ului internaţional, mai ales prin forţă, a subliniat premierul Ciucă, conform comunicatului transmis de Guvern.

„Dinamica recentă a contactelor noastre bilaterale este foarte încurajatoare. Am încredere că oportunităţile oferite de România pentru investiţii în domeniile energiei verzi, infrastructurii de înaltă calitate şi inovaţiei, producerii energiei nucleare, producţiei de hidrogen verde şi a unor componente optice necesare proiectului Laserului de la Măgurele, dar şi continuarea proiectelor aflate acum în derulare – linia de metrou către Aeroportul Bucureşti, podul suspendat peste Dunăre, linia ferată cu ecartament european Paşcani – Iaşi – Chişinău – vor pune în valoare potenţialul de dezvoltare a relaţiilor noastre economice şi vor atrage noi tehnologii”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Partea și mai bună este că prim-ministrul Fumio Kishida a fost mulțumit de prezența la Tokyo a premierului României şi chiar a ținut să-l asigure de sprijinulul necondiționat pentru încheierea parteneriatului strategic, precum şi consolidarea colaborării bilaterale, chiar și pe plan extern.

Atât preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, cât şi prim-ministrul Nicolae Ciucă se află, până în cursul zilei de miercuri, în Japonia, acolo unde participă la funeraliile de stat organizate în onoarea fostului premier nipon Shinzo Abe.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...