Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au ajuns în Coreea: „Întrevederile pe care le vom avea vor contribui la evidențierea unor oportunități noi”

Elena Avramescu 21.12.2022, 09:48
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au ajuns în Coreea: „Întrevederile pe care le vom avea vor contribui la evidențierea unor oportunități noi”

Atât premierul Nicolae Ciucă, cât și președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu au programată o vizită oficială în Republica Coreea. În plus, s-a aflat că doi nu vor fi singuri, ci însoțiți de vicepremierul și ministru al transporturilor Sorin Grindeanu, ministrul educației, Ligia Deca, ministrul cercetării, inovării și digitalizării, Sebastian Burduja, ministrul economiei, Florin Spătaru și ministrul energiei, Virgil Popescu.

Ciucă și Ciolacu, vizită oficială în Coreea înainte de Crăciun

UPDATE 21 decembrie, ora 9:48. Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au ajuns, în această dimineață, la Seul, unde vor discuta cu președintele parlamentului sud-coreean și cu prim-ministrul guvernului acestei țări, potrivit unei postări pe Twitter a Guvernului României.

„Dialog important cu preşedintele Adunării Naţionale a Republicii Coreea, Kim Jin-pyo, pentru a ne atinge obiectivele parteneriatului strategic. Suntem hotărâţi să consolidăm cooperarea bilaterală româno-coreeană, să valorificăm întregul potenţial economic şi să încurajăm investiţiile în sectorul energetic”, a transmis Nicolae Ciucă, miercuri, pe pagina de Twitter a Guvernului.

Știre inițială

Guvernul a emis un comunicat de presa în care a notat faptul că pe agenda întrevederilor pe care membrii delegației le vor avea în Republica Coreea sunt incluse diverse teme de interes în domeniul cooperării economice, punându-se foarte mult accent pe zona de energie, investiții, educație și industria de apărare.

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă va avea o întrevedere cu omologul său sud-coreean, Han Duck-soo, împreună cu ceilalți membri ai celor două delegații, cu președintele Adunării Naționale a Republicii Coreea, Kim Jin-pyo, va participa la o Masă rotundă de afaceri România-Republica Coreea, unde va susține o alocuțiune.

De asemenea, agenda include o vizită în portul Busan, unde delegația română va avea o întrevedere cu Kang Joon-suk, președintele Autorității Portului Busan, o întâlnire cu reprezentanții comunității românești din Republica Coreea.

În cadrul deplasării în Republica Coreea, prim-ministrul României va vizita compania Hanwha Aerospace, producător de soluții de apărare, compania Hyundai Rotem, specializată în producția de material rulant, echipamente militare și inginerie de instalații, și va merge în zona demilitarizată Paju, de la granița cu Republica Populară Democrată Coreeană”, găsim notat în comunicatul citat.

Nicolae Ciuca si Marcel Ciolacu, vizita importanta in Coreea
Nicolae Ciuca si Marcel Ciolacu, vizita importanta in Coreea

Premierul Nicolae Ciucă a ținut să precizeze că este extrem de optimist cu privire la faptul că aceste întrevederi vor avea rolul de a contribui la dezvoltarea cooperării bilaterale și la posibilitatea unor noi oportunități noi, având în vedere caracterul special al relației cu Republica Coreea, a zecea economie a lumii, fiind singura țară asiatică cu care România colaborează în cadrul unui Parteneriat Strategic.

Discuțiile referitoare la toate cele menționate au fost purtate și în luna septembrie cu omologul sud-coreean, Han Duck-soo, iar acum vor fi susținute toate cele discutate la acel moment, însă cu idei concrete de impulsionare a cooperării bilaterale.

În plus, se dorește consolidarea încrederii în economia României, lucru manifestat până acum partenerii sud-coreeni, iar speranța este ca acest lucru să se reflecte și la nivelul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

Vizita va avea loc în perioada între 21 și 23 decembrie 2022, iar Marcel Ciolacu va avea întâlniri cu Excelența Sa, Kim Jin-pyo, președintele Adunării Naționale a Republicii Coreea, Excelența Sa, Han Duck-soo, prim-ministrul Republicii Coreea, Park Heong-joon, primarul orașului Busan, președintele Autorității portului Busan, Kang Joon-suk și Se-Chul Oh, CEO Samsung C&T, potrivit Digi24.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...