Nicolae Ciucă e propunerea de premier a PNL. Cu ce partid vor să facă guvernul

Ana Anitoiu 21.10.2021, 10:49
Nicolae Ciucă e propunerea de premier a PNL. Cu ce partid vor să facă guvernul

Nicolae Ciucă este propunerea de premier cu care liberalii se vor prezenta la consultările de la Palatul Cotroceni. Decizia a fost luată joi într-o ședință a Biroului Permanent Național al PNL ce a durat doar câteva minute. Iată cu cine intenționează membrii acestui partid să formeze un Guvern.

Cu ce partid vor liberalii să facă un Guvern

Liderii PNL s-au întâlnit miercuri seară la Vila Lac cu președintele Klaus Iohannis. Printe variantele pentru nominalizarea candidatului liberal pentru postul de prim-ministru s-au numărat: Nicoale Ciucă, Lucian Bode, dar și Florin Cîțu, cu toate că cel din urmă a fost demis prin moțiune de cenzură.

Nicolae Ciucă era oricum cea mai vehiculată variantă, deoarece el este preferat de către președintele României, Klaus Iohannis. În plus, propunerea liberalilor va fi un Guvern minoritar PNL-UDMR.

Nicolae Ciuca e propunerea de premier a PNL. Cu ce partid vor sa faca guvernul
Dacian Ciolos. Inquam Photos / Ilona Andrei

Dacian Cioloș, după eșecul din Parlament

După ce a fost desemnat pentru funcția de premier, Dacian Cioloș a pierdut șansa de a ajunge șeful Guvernului în Parlament, unde nu a primit suficiente voturi. De fapt, a pierdut cu un scor istoric, de doar 88 de voturi. PSD și AUR au anunțat din start că vor vota împotrivă, iar PNL și UDMR nu au votat.

”Parlamentarii au respins singura soluție care era pe masă, cei care mă acuzau că blocăm, acum au prelungit criza. Astăzi, au vorbit din nou despre lipsa de soluţii şi că am blocat găsirea unei soluţii, USR şi-a făcut datoria, noi rămânem în continuare cu dorinţa de a găsi o soluţie, important este ca şi celelalte partide să îşi asume responsabilitatea”, a reacționat Dacian Cioloș la eșecul din Parlament.

Dacian Cioloș, acuzații la adresa PNL

Ulterior, Dacian Cioloș a acuzat PNL că a plătit o campanie online prin care a încercat să-i învinuiască pentru evoluția pandemiei de coronavirus în țară pe Ioana Mihăilă şi pe Vlad Voiculescu. În plus, președintele USR l-a acuzat pe Florin Cîțu că nu se poate dezlipi de putere.

”Cariera politică a cuiva e strict o problemă personală şi este de neconceput ca un partid sau o ţară să se sacrifice pentru o singură persoană, indiferent despre cine este vorba. De la demiterea sa şi până de curând, am făcut pur şi simplu terapie cu un om care nu se poate dezlipi de putere. Şi nu sunt singurul.

Dar să te contrazici de la o zi la alta şi să ajungi să faci campanii otrăvite din bani publici împotriva celor cu care spui că ai vrea să mai lucrezi nu are niciun sens. Nici nu mai comentez latura morală”, a adăugat președintele USR.

Pe de altă parte, Dacian Cioloș a precizat că USR este dispus oricând la dialog cu liberalii, dar nu cât timp Florin Cțu face campanii ”mincinoase” online și cât timp repetă ca USR să meargă la PSD și AUR.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...