Guvernul Cioloș, votul în Parlament. A fost respins cu un scor istoric. UPDATE

Ana Anitoiu 20.10.2021, 12:59
Guvernul Cioloș, votul în Parlament. A fost respins cu un scor istoric. UPDATE

Guvernul Cioloș a fost respins miercuri după votul din Parlament. În timpul discursului pe care l-a susținut, premierul desemnat, șeful USR, a primit un mesaj dur de la parlamentarii PSD.

Guvernul Cioloș, respins cu scor istoric

Update miercuri, 20 octombrie, ora 12:59. Guvernul Cioloș fost respins cu un scor istoric. Liderul USR a primit a primit doar 88 de voturi ”pentru” și 184 ”Împotrivă”.

Rezultatul votului din Parlament va ajunge la Klaus Iohannis, care va trebui să înceapă o nouă procedură pentru desemnarea unui nou prim-ministru.

Dacă nici cel de-al doilea premier desemnat de președintele țării nu va reuși să formeze o majoritate în Parlament, Klaus Iohannis are posibilitatea de a dizolva Parlamentul și să convoace alegeri anticipate.

Dacian Cioloș, înainte de votul din Parlament. Ce i-au strigat membrii PSD

La începutul ședinței de plen reunit, după ora 10:00, Dacian Cioloș a declarat că programul de guvernare USR conține soluţii pentru crizele cu care se confruntă România. El a făcut un apel către toți politicienii să colaboreze pentru punerea lor în practică.

”Ştiu că un Guvern minoritar nu este o soluţie ideală, dar situaţia este excepţională şi nu există o alternativă temporară. Ştiu că faceţi parte din partide mari şi că există orgolii şi întrebări pe care le aveţi cu privire la viabilitatea unui guvern minoritar.

Dar aş prefera să avem o autostradă finalizată şi pe care să ne-o asumăm împreună decât să ne punem unii altora piedici în speranţa că fie ne-o asumăm singuri, fie îi împiedicăm pe ceilalţi să o facă.

Asemănător, aş prefera să împărțim victoria în campania de vaccinare, să vă mulţumesc public şi să vă recunosc meritele decât să încerc să trag foloase proprii”, a spus Dacian Cioloș în plen.

Guvernul Ciolos, votul in Parlament. Discursul sefului USR si ce i-au strigat parlamentarii PSD
Imagine din plenul reunit pentru votul Guvernului Ciolos. Inquam Photos/ Ilona_Andrei

Neimpresionați, parlamentarii PSD i-au strigat lui Dacian Cioloș în timpul discursului: ”Du-te acasă”. Aceasta după ce liderul Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a declarat că formațiunea politică va vota împotriva Guvernului Cioloş.

Președintele UDMR, mesaj tranșant pentru USR

De asemenea, președintele UDMR, Kelemen Hunor, le-a amintit membrilor USR că au avut ocazia că guverneze, prin coaliţia pe care o formau împreună cu PNL şi Uniunea Maghiară Democrată din România, dar au renunţat la acest lucru. În plus, politicianul le-a mai spus că au rămas ”singuri”.

”Discutăm despre un Cabinet care nu are susţinere parlamentară, dar ţine morţiş să demonstreze că de fapt este victima celorlalţi. Stimaţi colegi din USR, am înţeles că vreţi să guvernaţi. (…) Aţi avut guvernarea, aţi avut o coaliţie la care aţi renunţat fiindcă pentru dumneavoastră era mai importantă o persoană şi un proiect, de altfel necesar.

Aţi repetat singurul adevăr pe care îl credeaţi absolut. Aţi spus că toţi sunt oldschool, numai voi sunteţi diferiţi. Acum cereţi votul foştilor aliaţi. Aţi cam rămas singuri”, a transmis Kelemen Hunor de la tribuna Parlamentului, adăugând că UDMR nu va vota Cabinetul Cioloş, dar aşteaptă USR la discuţii pe mai departe.

Singura formaţiune politică care sprijină Guvernul Cioloş este USR, cu cei 80 de aleşi ai săi. Însă, pentru a ajunge să fie învestit, Dacian Cioloș are nevoie de 234 de voturi. PSD și AUR au anunțat că vor vota împotrivă, în timp ce PNL și UDMR nu au votat deloc.