Nicolae Ciucă, despre scăderea prețurilor la carburanți: „Am evitat penuria şi raţionalizarea carburantului, aşa cum se întâmplă deja în alte state”

Elena Avramescu 01.07.2022, 11:51

Începând din această dimineață, preţurile la carburanţi au scăzut, iar acest lucru s-a putut observa în mai multe benzinării din țară, după cum a afirmat premierul Nicolae Ciucă. Î plus, în perioada următoare, ANPC, ANAF şi Consiliul Concurenţei trebuie să urmărească situaţia din teren şi să ia măsuri imediate, potrivit News.ro.

Nicolae Ciucă, optimist în vederea scăderii prețurilor la carburanți

„Preţurile la carburanţi au scăzut, este o realitate care se vede în dimineaţa aceasta în benzinării. În perioada următoare, este obligatoriu ca ANPC, ANAF şi Consiliul Concurenţei să urmărească situaţia din teren şi să ia măsuri imediate. Instituţiile au acum un cadru legal, au instrumentele care le permit intervenţia: ordonanţa de urgenţă în ceea ce priveşte compensarea şi ordonanţa anti-speculă”, a scris premierul Ciucă pe Facebook.

În plus, pentru transportatori a intrat deja în vigoare schema de ajutor care compensează adiţional parte din preţul litrului de carburant, fiind un program cu o valoare de 60 milioane de euro, potrivit premierului.

„Pentru transportatori, este deja în vigoare schema de ajutor care compensează adițional parte din prețul litrului de carburant, program cu o valoare de 60 milioane de euro. Prin acest pachet de măsuri, am evitat penuria şi raţionalizarea carburantului, aşa cum se întâmplă deja în alte state şi am generat o scădere a preţului pe care bugetul de stat să o poată susţine fără a afecta masiv alte sectoare. Avem unul dintre cele mai scăzute preţuri la carburant din Europa şi trebuie să rămână aşa”, a mai notat Nicolae Ciucă.

Primele gaze extrase din Marea Neagra au intrat in sistemul energetic national
Nicolae Ciuca. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

OUG privind compensarea cu 50 de bani a preţului la carburanţi a intrat în vigoare în această noapte.

Astfel că dacă în cursul zilei de joi, 30 iunie, benzina se vindea cu aproximativ 8,7 lei litru, vineri, 1 iulie, benzinarii vând benzina cu circa 8,2 lei litru. Motorina se vindea joi cu circa 9,2 lei litru, iar vineri prețul a scăzut la circa 8,7 lei pe litru. Cu toate acestea, aplicația Monitorul Prețurilor a Consiliului Concurenței nu reflectă însă modificările de tarife.

În urmă cu câteva zile, premierul Ciucă a ținut se menționeze că toată lumea și-a dorit o compensare mai mare, însă s-au putut asigura numai 50 de bani pe litrul de carburant de la bugetul țării. Șeful Guvernului a precizat că în momentul în care a fost luată această decizie, toți membrii coaliției au agreat-o.

„Am discutat şi cu industria pentru că nu ne dorim să ajungem în România la restricţionarea carburantului care poate fi cumpărat la pompă. Doresc să menţionez că această măsură este complementară, nu anulăm celelalte măsuri. România îşi poate asigura aproximativ un sfert din producţia proprie din petrol, aceasta este realitatea”, a spus premierul.

În plus, Nicolae Ciucă a mai afirmat că nimeni nu poate oferi mai mult de atât, iar românii trebuie să fie conștienți de acest lucru.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...