Compensarea cu 50 de bani la carburanți a fost amânată. Motivul pentru care ordonanța nu va fi adoptată astăzi

Elena Avramescu 29.06.2022, 09:03
Compensarea cu 50 de bani la carburanți a fost amânată. Motivul pentru care ordonanța nu va fi adoptată astăzi

În cursul zilei de astăzi, Guvernul ar urma să anunțe măsurile hotărâte în criza carburanților. Însă nu este vorba nici de plafonare, nici de tăierea taxelor. Conform unor surse guvernamentale, ar fi vorba despre o compensare la pompă pentru o perioadă de trei luni, astfel că prețul carburanților nu va mai crește după anunțarea și aplicarea acestei măsuri iar taxa de solidaritate nu va fi aplicată de anul acesta.

Decizie importantă astăzi cu privire la criza carburanților

UPDATE 29 iunie Cu toate că documentul trebuia adoptat în ședința de Guvern de astăzi, vor fi analizate doar efectele intrării ei în vigoare, urmând ca abia mâine să fie luată o decizie într-o altă ședință de Guvern. Astfel că nu există certitudinea că această reducere va fi aplicată de la 1 iulie de către toate benzinăriile din România, ținând că măsura nu este obligatorie.

Ministrul energiei, Virgil Popescu, este optimist în legătură cu măsura anunţată de Guvern şi spune că vom avea cele mai bune preţuri din Europa.

Însă liderul AUR, George Simion, a decis să ironizeze măsura anunţată de Guvern şi a mers în plenul Parlamentului cu o pungă plină cu monede de 50 de bani, în semn de protest.

UPDATE A apărut în presă textul ordonanței prin care Guvernul vrea să reducă prețul carburanților cu 50 de bani per litru pentru șoferii din România! Textul este finalizat și va fi supus aprobării în ședința de miercuri a Executivului. Iată cum arată textul:

„ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru susținerea acordării de reduceri ale prețurilor la benzină și motorină și pentru modificarea art. 18 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului național privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport și de abrogare a art. XXVIII din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal- bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative

Având în vedere că energia reprezintă o resursă indispensabilă desfășurării activității cotidiene, fie că este vorba de populație, fie că ne referim la operatorii economici.
Întrucât, creșterea amplă a prețurilor acesteia în perioada recentă pe plan european este de natură să se răsfrângă mai devreme sau mai târziu asupra dinamicii prețurilor de consum, majorarea generalizată a ratelor inflației la nivel comunitar reprezentând o preocupare generală.
Ținând cont de actualul context energetic european, îngrijorările referitoare la securitatea aprovizionării cu țiței, produse petroliere și gaze naturale, precum și la gradul de suportabilitate al clienților finali în raport cu nivelurile de preț existente pe piață, au determinat autoritățile din întreaga Uniune Europeană să identifice soluțiile adecvate pentru stabilizarea sectorului petrolier, atât în privința surselor de aprovizionare cât și în privința prețurilor,
Pentru a contracara efectul creșterii prețului la benzină și motorină asupra nivelului de trai al populației, precum și asupra activității operatorilor economici, care au de suferit din cauza costurilor crescute, şi implicit a majorării preţurilor pentru alte produse şi servicii, prin susținerea acordării unei reduceri de preț pentru carburanți,
În vederea evitării unui blocaj la nivelul contribuabililor care desfășoară activități în domeniul comerțului și transportului de bunuri cu risc fiscal ridicat, cu consecințe negative atât în ceea ce privește desfășurarea în viitor a activității, cât şi acumularea de noi datorii către bugetul general consolidat al statului, ca urmare a dificultăţii privind plata la termen a obligațiilor fiscale datorate,
Având în vedere solicitările repetate ale reprezentanților mediului de afaceri, cu privire la necesitatea adaptării sistemelor informatice și a metodologiilor de lucru ale contribuabililor la cerințele de conformare care privesc declararea bunurilor cu risc fiscal ridicat care presupun modificări însemnate ale sistemelor informatice și atragerea unor resurse umane suplimentare, în considerarea timpului scurt de la data publicării în Monitorul Oficial al României a procedurii de aplicare a ordonanței de urgență și categoriile de vehicule rutiere utilizate pentru transportul bunurilor cu risc fiscal ridicat, care fac obiectul monitorizării,
Având în vedere faptul că toate aceste elemente vizează interesul public şi constituie o situaţie extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată,

În temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată,
Preţul carburanţilor . Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.
Art. I. – (1) Pe perioada 01.07.2022 – 30.09.2022, operatorii economici care comercializează benzină și motorină către clienții finali – persoane fizice și juridice care achiziționează carburanții pentru consumul propriu, și care acordă o reducere de preț de 0.5 lei/ litru, inclusiv TVA, la prețul de vânzare, beneficiază de la bugetul de stat de o compensare de 0.25 Lei/litru, inclusiv TVA, aferentă reducerii acordate. Pentru fracțiuni dintr-un litru reducerea de preț și respectiv compensarea se vor acorda proporțional.

Începe producţia de gaze naturale extrase din Marea Neagră. Ciucă: Vom ajunge să asigurăm 90% din necesarul de consum al României
(2) Pe perioada de aplicare a prezentei scheme de compensare, operatorii economici prevăzuți la alin. (1) vor afișa pe totem prețul care include această reducere de preț, iar în sistemul de gestiune și la pompă va fi înscris prețul de vânzare fără reducerea comercială.
(3) În cazul acordării reducerii de preț prevăzute la alin. (1), aceasta se va evidenția distinct pe documentele fiscale aferente vânzărilor, bonuri fiscale și/sau facturi.
Art. II. – (1) Suma de 0,25 lei/litru reprezintă o subvenție legată direct de preț în sensul art. 286 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, și se include în baza de impozitare a TVA.
(2) Compensația de 0,25 lei/litru se stabilește și se individualizează de către operatorii economici prevăzuți la art. 1 alin. (1) într-o declarație al cărei model se aprobă prin ordin al președintelui ANAF. Declarația se depune până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-a acordat reducerea și reprezintă și cerere de restituire.
(3) Suma declarată conform alin. (2) se înregistrează într-un cont de venituri distinct și se compensează cu obligațiile fiscale ale debitorului potrivit art. 167 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare.
(4) Verificarea sumelor declarate se realizează de organele de control din cadrul ANAF, pe baza analizei de risc.
Art. III. – Operatorii economici cărora li se aplică prevederile prezentei ordonanțe de urgență și au obligația de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, evidențiază pe bon fiscal distinct contravaloarea carburantului comercializat și reducerea de 0,5 lei/litru.
Art. IV. – Creșterea nejustificată a prețurilor la carburanți în perioada de aplicare a prevederilor prezentei ordonanțe de urgență constituie acțiune speculativă și se sancționează potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 84/2022 privind combaterea acțiunilor speculative și pentru modificarea și completarea unor acte normative.
Art. V. – (1) Se interzice revânzarea produselor achiziționate în condițiile art. I alin. (1).
(2) Revânzarea produselor achiziționate în condițiile art. I alin. (1) reprezintă contravenție și se sancționează de către autoritătile prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 84/2022, astfel:
a) cu amendă de la 50.000 lei la 500.000 lei pentru contravenţiile săvârşite de persoane juridice; b) cu amendă de la 5.500 lei la 11.000 lei pentru contravenţiile săvârşite de persoane fizice.
Art. VI. – Articolul 18 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului naţional privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e- Transport şi de abrogare a art. XXVIII din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 356 din 11 aprilie 2022, se modifică și va avea următorul cuprins:
“Art. 18 – Prevederile art. 13 şi 14 intră în vigoare la data de 1 septembrie 2022.”
Art. VII. – Prezenta ordonanță de urgență intră în vigoare la data de 1 iulie 2022, cu excepția prevederilor art. V, care intră în vigoare în termen de 10 zile de la data publicării acesteia în Monitorul Oficial al României”.

UPDATE „Am identificat o soluție de compensare în sumă fixă de 50 de bani care se va aplica direct la pompă. Am luat decizia să aplicăm această măsură care implică responsabilitatea guvernului, cât și a companiile petroliere. Jumătate din această reducere va fi decontată de către stat, iar compensarea va fi evidențiată pe fiecare bon fiscal. Valoarea pachetului de compensare va fi de 2 miliarde de lei, jumătate asigurați de la bugetul de stat”, a spus premierul Nicolae Ciucă joi, după ședința de Guvern.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Se pare că liderii coaliției au ajuns la un numitor comun după foarte multe discuții, astfel că urmează să fie acordate compensații pe litrul de carburant timp de trei luni, conform unor surse guvernamentale. Această variantă a fost agreată de coaliție și anunțată de premierul Nicolae Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, într-o discuție informală cu jurnaliștii.

„Ar fi vorba despre o compensare de minimum 50 de bani pe litru, atât la benzină, cât și la motorină, dar rămâne să vedem exact practic cum s-ar putea aplica această compensare, pentru că nu ne-au dat și detalii despre cum ar putea arăta această compensare la pompă”, a notat reporterul Vasile Marcu.

Se pare că această compensare ar urma să fie în jur de un leu, ceea ce înseamnă că prețurile ar trebui să revină la nivelul lunii aprilie.

Ce reacție a avut patronul benzinăriei care a pornit isteria carburanților când a văzut amenda primită
Pret carburanti crescut

Cu toate acestea, analiștii economici sunt sceptici cu privire la faptul că această variantă va da rezultatele mult dorite.

„50 de bani înseamnă nimic raportat la prețul de 9,3 lei la care este, în momentul de față, motorina și perspectivele legate de creșterile prețurilor la carburanți. Deci este cea mai proastă idee pe care ar fi avut-o. Să compensezi cu 0,50 de bani. Nu face altceva decât să panseze realitatea, nu rezolvă problema. Am ales cea mai proastă soluție”, a declarat Adrian Negrescu, analist economic.

Nici parlamentarii nu văd cu ochi buni creșterea exagerată a carburanților și chiar s-au plâns de lucrul acesta, după ce un litru de motorină a ajuns să coste 9,3 lei iar unul de benzină 8,7 lei. Față de acum 30 de zile, motorina s-a scumpit cu nu mai puțin de 4,6% iar benzină cu 6,1%. Cu toate acestea, statul a ieșit câștigător, deoarece numai în acest an a câștigat în plus 600 de milioane de euro din scumpirea benzinei și a motorinei.

Uniunea Europeană impune un nivel minim al accizelor care nu poate fi încălcat decât cu derogare de la Comisia Europeană, stabilit printr-o directivă din 2003. Astfel că ratele minime de impozitare sunt obligatorii pentru toate statele membre.

România are din ianuarie 2022 un nivel al accizei de 1.892 lei/mia de litri de benzină fără plumb și de 1.734 lei/mia de litri de motorină, iar o reducere cu 50% ar duce acciza la 946 lei la benzină fără plumb și la 867 la motorină, mult sub nivelul minim al accizei obligatoriu în statele UE. În plus, dacă ar încălca prevederile directivei, România s-ar putea confrunta cu o procedură de infringement.

Urmăriți Impact.ro și pe