Nicolae Ciucă, despre noul punct de frontieră cu Ucraina: „Un eveniment care atestă relaţiile şi solidaritatea dintre ţările noastre”

Elena Avramescu 10.11.2022, 13:12
Nicolae Ciucă, despre noul punct de frontieră cu Ucraina: „Un eveniment care atestă relaţiile şi solidaritatea dintre ţările noastre”

Recent s-a aflat că va exista un punct de frontieră între România şi Ucraina, fiind un eveniment extrem de important pentru cele două țări, mai ales în contextul actual, în care Ucraina este atacată de Rusia și are nevoie de tot mai mult sprijin. Prim-ministrul Nicolae Ciucă a ținut să precizeze că acest eveniment atestă relaţiile şi solidaritatea dintre cele două ţări.

Noul punct de frontieră cu Ucraina va consolida relațiile cu România

Astfel că Şeful Executivului de la Bucureşti a participat, alături de Denys Shmyhal la deschiderea noului punctul de trecere a frontierei şi a biroului vamal Vicovu de Sus (România), fiind vorba despre Krasnoilsk (Ucraina).

„Este un eveniment plin de semnificaţie care atestă relaţiile şi solidaritatea dintre ţările noastre. Într-adevăr, este primul punct de frontieră care se redeschide după mulţi ani între ţările noastre şi nu este doar un punct de trecere a frontierei între România, ci este un punct de trecere a frontierei între Ucraina şi Uniunea Europeană. În aceste momente deosebite prin care trece Ucraina, momente tragice, odată cu declanşarea agresiunii Federaţiei Ruse, avem nevoie ca împreună să dăm dovadă de solidaritate şi unitate”, a declarat Nicolae Ciucă, potrivit Agerpres.

Nicolae Ciucă a ținut să mai precizeze că deschiderea unui nou punct de frontieră reprezintă mai multe facilităţi pentru un tranzit mult mai ușor atât al cetăţenilor, cât şi al bunurilor, ținând cont că vorbim de două zone extrem de tranzitate.

Premierul Nicolae Ciucă, concluzii la finalul întrunirilor de la Bruxelles. Aderarea la Schengen, pensiile românilor și PNRR printre subiectele discuțiilor
Premierul Nicolae Ciucă, concluzii la finalul întrunirilor de la Bruxelles. Aderarea la Schengen, pensiile românilor și PNRR printre subiectele discuțiilor

„Mobilitatea persoanelor şi bunurilor în acest moment, pentru Ucraina, capătă relevanţă vitală. Afirm că are semnificaţie vitală, relevanţă vitală, în condiţiile în care, după 24 februarie, agresiunea ilegală, premeditată şi neprovocată a Federaţiei Ruse în Ucraina produce efecte şi consecinţe dezastruoase pentru cetăţenii ucraineni şi pentru Guvernul Ucrainei. Şi putem să vedem care sunt implicaţiile atât asupra statelor vecine, cât şi asupra întregului continent.

Ca atare, Ucraina are nevoie de solidaritatea noastră, are nevoie în aceste clipe de sprijinul pe care comunitatea internaţională poate să îl acorde. Mă refer în mod deosebit la comunitatea internaţională, care împărtăşeşte aceleaşi valori: libertate, demnitate, valorile lumii internaţionale bazată pe reguli şi, desigur, dreptul fiecărui stat, dreptul suveran de a-şi decide singur viitorul”, a mai spus prim-ministrul.

Însă asta nu este tot, deoarece ar exista câteva planuri viitoare cu scopul de a facilita deschiderea mai multor puncte de trecere a frontierei.

Nu trebuie uitat faptul că România a susținut Ucraina cu tot ce se putea încă de când a început războiul, astfel că statul ucrainean n-a ezitat şi a adresat mulţumiri cetăţenilor români care au dat dovadă de empatie şi solidaritate deplină cu poporul ucrainean. În plus, România a avut un rol vital cu privire la asigurarea exporturilor de grâne din Ucraina.

În încheiere, Nicolae Ciucă a ținut să-l asigure pe omologul său ucrainean că atât Guvernul român, cât și Uniunea Europeană vor continua să sprijine pe deplin statul ucrainean.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...