Nicolae Ciucă, vești noi despre independenţa energetică a României: „A fost îndeplinită o etapă importantă pentru construirea reactoarelor 3 şi 4 ale Centralei de la Cernavodă”

Elena Avramescu 09.11.2022, 12:39
Nicolae Ciucă, vești noi despre independenţa energetică a României: „A fost îndeplinită o etapă importantă pentru construirea reactoarelor 3 şi 4 ale Centralei de la Cernavodă”

Premierul Nicolae Ciucă a făcut noi afirmații în cursul zilei de astăzi cu privire la evoluția României din punct de vedere al independenței sale energetice. Acest lucru poate fi realizabil printr-o tehnologie curată, dar și prin împrumuturile din partea US Exim Bank pentru construirea reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, promise în cadrul Conferinţa ONU privind schimbările climatice.

Independenţa energetică a României

„Astăzi, la Conferinţa ONU privind schimbările climatice, a fost îndeplinită o etapă importantă pentru construirea reactoarelor 3 şi 4 ale Centralei nuclearoelectrice de la Cernavodă. În prezenţa preşedintelui României, Klaus Iohannis, şi a reprezentantului special al preşedintelui SUA pentru climă, John Kerry, Banca de Export-Import a Statelor Unite ale Americii s-a angajat să finanţeze cu 50 milioane de dolari faza a doua, de lucrări preliminare construcţiei celor două reactoare, şi cu 3 miliarde de dolari cea de-a treia fază, de realizare propriu-zisă a proiectului.

Prin cele două scrisori de intenţie înmânate ministrului Energiei, Virgil Popescu, este asigurată aproximativ o treime din suma necesară construirii celor două reactoare de la Cernavodă, restul urmând a fi asigurat prin alte linii de finanţare”, a declarat Nicolae Ciucă, miercuri, pe Facebook.

Planul îndrăzneț al lui Nicolae Ciucă de a-i face pe tineri să citească
Nicolae Ciucă

Nicolae Ciucă a ținut să vorbească și despre etapele realizării unităţilor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă.

„Proiectul unităţilor 3 şi 4 este structurat în trei faze. Prima fază – etapa pregătitoare – va fi finalizată până la sfârşitul primului trimestru al anului viitor. Ce-a de-a doua fază, a lucrărilor preliminare, va fi demarată în martie-aprilie 2023 şi va fi finalizată în trimestrul al treilea din 2025.

Faza a treia, de construcţie efectivă a celor două reactoare, se va încheia în 2030. Prin creşterea capacităţii sale de producere a energiei electrice în centralele nucleare, România face paşi importanţi către independenţa sa energetică, printr-o tehnologie curată, care este o soluţie alternativă pentru reducerea emisiilor nocive eliberate în atmosferă”, a mai spus acesta.

În plus, toate acestea indică faptul că există o legătură putenrică între România şi Statele Unite ale Americii, dezvoltată în cei 25 de ani de Parteneriat Strategic dintre cele două ţări.

România va primi suma de 1,4 miliarde de euro din partea UE

Sumă de 1,4 miliarde de euro reprezintă bani alocați pentru proiecte de independenţă energetică şi combaterea sărăciei energetice. Acest lucru a fost decis după adoptarea propunerii REpowerEU, în cadrul reuniunii Consiliului pentru Afaceri Economice și Financiare organizată în cursul zilei de astăzi, la Luxemburg.

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a menționat faptul că România este a șasea beneficiară din UE a noilor fonduri alocate. În acest sens, miniştrii de finanţe din Uniunea Europeană au ajuns la un Acord general pe iniţiativa REPowerEU.

„România va fi a şasea beneficiară din UE a noilor fonduri alocate prin REpowerEU, cu o anvelopă de aproximativ 1,4 miliarde euro. Fondurile vor fi asigurate din licitarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră aferente Fondului de Inovare (75%) şi din devansarea licitării certificatelor ETS alocate naţional aferente perioadei 2027-2030 (25%).

În timpul negocierilor, suma obţinută de România practic s-a dublat, faţă de propunerea iniţială a Comisiei Europene din luna mai anul acesta, când alocarea era de aproximativ 720 de milioane de euro”, a spus Adrian Câciu, într-un comunicat al Ministerului Finanţelor, preluat de Agerpres.

Ionuț Dolănescu, dezvăluiri cutremurătoare despre ultimele clipe ale tatălui său
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...