Nicolae Ciucă, anunț de ultimă oră despre pensii: „PNL susține mărirea cu 15%”. Care ar urma să fie prețul maxim la energie

Ana Anitoiu 07.11.2022, 18:42
Nicolae Ciucă, anunț de ultimă oră despre pensii: „PNL susține mărirea cu 15%”. Care ar urma să fie prețul maxim la energie

Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, a făcut un anunț de ultimă oră despre pensii. Șeful Executivului a declarat că PNL susține mărirea acestora cu un procent de 15% și a precizat care ar urma să fie prețul maxim la energie pentru consumatorii casnici și pentru cei industriali.

Nicolae Ciucă, despre majorarea pensiilor

Prim-ministrul a declarat, luni, la sfârșitul unei ședințe a Partidului Național Liberal, că PNL susține majorarea pensiilor cu 15%, dacă bugetul va permite acest lucru.

„Am discutat la nivelul PNL că trebuie să propunem soluții ca să acoperim creșterea inflației… Dacă bugetul o va permite, propunerea PNL va fi de 15%”, a fost declarația premierului.

Nicolae Ciucă a făcut această afirmație după ce PSD a vorbit despre o creștere a pensiilor cu cel puțin 10%. Ministrul social-democrat al Muncii, Marius Budăi,  a spus că un prim scenariu ar fi creșterea pensiilor cu 10%, ce să fie suplimentată de un sprijin pentru persoanele vulnerabile în timpul iernii.

Vin banii. Categoria de pensionari care va primi beneficiul anuntat de autoritati
Nicolae Ciuca, despre majorarea pensiilor si preturile pentru energia electrica

Nicolae Ciucă, despre prețul maxim la energie

De asemenea, premierul a declarat că se discută în coaliția de guvernare despre o piață semi-reglementată a energiei electrice. Nicolae Ciucă a confirmat că se fac calcule pentru un preţ fix maxim de 1,3 lei/kwh pentru consumatorii industriali şi firme.

„Am zăbovit atât de mult pentru că în continuare căutăm soluţii astfel încât în ceea ce priveşte sectorul de întreprinderi mici şi mijlocii, cât şi marea industrie să găsim acea soluţie prin care să asigurăm competitivitatea produselor româneşti. Este foarte important să avem în vedere acest lucru.

Este un aspect şi un obiectiv pe care l-am discutat şi la nivelul Comisiei Europene, la întâlnirile pe care le-am avut. Cred că acesta este mesajul cel mai important. Pragul de 1,3 e vehiculat de toată lumea şi e în analiză”, a spus premierul.

Cât vor plăti consumatorii casnici pentru energie

Pe de altă parte, prim-ministrul a spus că speră ca pragurile pentru consumatorii casnici să se mențină la 0,68 lei și 0,80 lei/kwh, pentru că protejarea populației este un obiectiv.

„Avem în continuare în analiză, la nivelul structurilor tehnice, care sunt soluţiile prin care putem să integrăm fondurile de la UE pentru combaterea sărăciei energetice şi soluţiile prin care vom decide în aşa fel încât să protejăm în continuare populaţia, iar preţul la energie, mă refer la primele două praguri, la consumatorul casnic să rămână la aceeaşi valoare”, a declarat șeful Executivului.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a mai spus că există și posibilitatea de acordare a unor subvenții pentru consumatorul casnic vulnerabil și a subliniat că trebuie să fie găsite soluții pentru consumatorii mari.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...