Reacția premierului Nicolae Ciucă după ce o jurnalistă a fost amenințată cu moartea de către un politician din Ungaria. „Atac grav”

Beatrice Dumitru 04.11.2022, 20:57
Reacția premierului Nicolae Ciucă după ce o jurnalistă a fost amenințată cu moartea de către un politician din Ungaria. „Atac grav”

Barna Bartha, un parlamentar din Ungaria, aflat în vizită în România, la Sfântu Gheorghe, a ameninţat o jurnalistă, redactor la Radio Târgu Mureş, și a făcut afirmații xenofobe la adresa altor etnii. Premierul Nicolae Ciucă a reacționat și a cerut protejarea jurnaliștilor și tragerea la răspundere a celor vinovați.

Ce a transmis premierul Nicolae Ciucă

Barna Bartha, deputat al partidului extremist Patria Noastră din Ungaria, a numit-o pe jurnalista Boroka Paraszka de la postul național de radio „ticăloasă“ și a afirmat că oameni ca ea ar trebui „spânzurați“ pentru că așa ar fi eliminați din cadrul comunității maghiare.

După afirmațiile politicianului maghiar, premierul Nicolae Ciucă a reacționat și a spus că astfel de amenințări sunt „inacceptabile” și reprezintă un atac la adresa valorilor democratice. De asemenea, el a solicitat instituțiilor abilitate ale statului să își exercite atribuțiile legale pentru protejarea jurnaliștilor, iar cei responsabili de propagarea discursului care incită la ură și discriminare să fie trași la răspundere.

Reacția premierului Nicolae Ciucă după ce o jurnalistă a fost amenințată cu moartea de către un politician din Ungaria. „Atac grav”
Barna Bartha, deputat al partidului Patria Noastră. Sursa foto: captură YouTube

Condamn public amenințările formulate la adresa jurnalistei Radioului Public – Redacția Târgu-Mureș, pe care le calific drept inacceptabile, reprezentând un atac grav la adresa valorilor democratice. Libera exprimare a jurnaliștilor este o condiție de bază a statului de drept și o valoare fundamentală în orice democrație”, a spus Nicolae Ciucă, potrivit unui comunicat de presă.

„Asistăm la țiganizarea secuimii şi a poporului maghiar”

Discuția ar fi avut loc în sala Bisericii Unitariene din Sfântul Gheorghe și a fost înregistrată de un jurnalist prezent la întâlnire. De asemenea, politicianul ar mai fi spus că „asistăm la ţiganizarea secuimii şi a poporului maghiar”.

Și Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) și-a exprimat părerea și consideră comentariile „drept un atac grav împotriva normelor de bază ale democrației, ale statului de drept”.

Societatea Română de Radiodifuziune condamnă în aceste timpuri grele, cu fermitate, orice comportament extremist și manipulator care propagă și incită la violență și își exprimă dezacordul cu privire la acest tip de abordare”, potrivit unui comunicat SRR.

Reacția jurnalistei amenințate

După afirmațiile politicianului maghiar, jurnalista Boroka Paraszka a spus că partidul al cărui reprezentant este Barna Bartha nu are niciun mesaj politic pentru transilvăneni sau secui, ci doar de un eveniment care să atragă atenția.

Eu sunt iepurele în această cursă de ogar, dar nu aveam nicio intenție să alerg. Eu nu aș lua în serios această poveste, nici nu m-aș deranja cu ea, dar cert este că în acest caz nu persoana mea este importantă, ci faptul că Mi Hazank (partidul Patria Noastră, n.r.), a atacat un jurnalist de la canalul în limba maghiară al presei publice românești. De acum înainte, acesta este un atac împotriva presei și a serviciului public, care trebuie luat în serios”, a spus Boroka Parászka, citată de Adevărul.

Serviciul de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş a anunţat că s-a autosesizat în cazul afirmaţiilor atribuite unui reprezentant al formaţiunii ungare Patria Noastră.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...