Nicolae Ciucă a mers la casa lui Avram Iancu și i-a răspuns lui Viktor Orban. „Românii sunt un popor primitor”

Andra Daoud 28.07.2022, 15:31
Nicolae Ciucă a mers la casa lui Avram Iancu și i-a răspuns lui Viktor Orban. „Românii sunt un popor primitor”

În plin scandal provocat de Viktor Orban, cu declarațiile controversate de la Băile Tușnad, premierul României a făcut un gest simbolic. Nicolae Ciucă a mers joi la Complexul Muzeal „Avram Iancu” din satul Inceşti, comuna Avram Iancu, și a vizitat casa memorială a acestuia. Șeful Guvernului a depus o coroană de flori la statuia revoluționarului și a transmis un mesaj cu subînțeles.

Nicolae Ciucă, replică pentru Viktor Orban de la casa memorială a lui Avram Iancu

Nicolae Ciucă a mers joi în satul natal al lui Avram Iancu și a vizitat casa memorială a celui care a jucat un rol esențial la Revoluția de la 1848, în Transilvania. Ciucă a depus și o coroană cu flori albe la bustul lui Avram Iancu din curtea complexului muzeal și a vizitat interiorul muzeului.

„Nu puteam veni în Ţara Moţilor fără a aduce un omagiu eroului naţional Avram Iancu, un înaintaş iubit de toţi românii, dar mai ales de românii transilvăneni. Personalitate cu rol proeminent în istoria ţării noastre, intelectual condus de patriotism, a fost în acelaşi timp un om al acţiunii, care şi-a pus faptele şi talentul de avocat în slujba poporului şi a idealului de unire. România de astăzi nu ar fi fost posibilă fără curajul, fără implicarea şi eroismul unor astfel de oameni. Tocmai de aceea poporul nu l-a uitat, îi păstrează vie amintirea şi-l comemorează în fiecare an.

Eroul naţional transilvănean rămâne un model care trebuie făcut cunoscut şi generaţiilor viitoare. Din aceste considerente, 2024, când se vor împlini 200 de ani de la naşterea marelui revoluţionar paşoptist, va fi dedicat eroului naţional Avram Iancu. Merită respectul urmaşilor săi pentru idealurile pentru care a luptat şi, mai ales, pentru că şi-a câştigat locul în inimile tuturor românilor prin acţiunile sale”, a spus șeful Executivului cu ocazia deplasării în Alba.

Nicolae Ciuca a mers la casa lui Avram Iancu si i-a raspuns lui Viktor Orban. Romanii sunt un popr primitor
Casa memoriala Avram Iancu

„Tinerii au nevoie de modele inspiraționale”

Nicolae Ciucă a mai spus că tinerii au nevoie să își cunoască trecutul și să știe că țara noastră este astăzi un stat european modern și datorită celor care au luptat pentru idealuri precum libertatea.

„Tinerii de astăzi au nevoie de modele inspiraţionale şi trebuie să ştie că ţara noastră este astăzi un stat european modern datorită marilor oameni de stat care şi-au iubit ţara”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Ansamblul Muzeal „Avram Iancu” a fost inaugurat în anul 1924. În 2010, a intrat într-un proces de reabilitare totală, după care a fost redeschis publicului în 2013. Vizita premierului Nicolae Ciucă de joi a fost una simbolică și vine la câteva zile după declarațiile lui Viktor Orban de la Băile Tușnad.

Urmăriți Impact.ro și pe