Nereguli din prima zi de școală. Multe dintre lăudatele microbuze pentru elevi au ITP expirat și nu dețin RCA

Stefan Daniel 09.09.2019, 18:22
Nereguli din prima zi de școală. Multe dintre lăudatele microbuze pentru elevi au ITP expirat și nu dețin RCA

Nereguli din prima zi de școală. Li s-a tot reproșat autorităților că nu există microbuze școlare, ca în alte state, care să transporte în siguranță elevii. În cele din urmă, unele orașe au căpătat astfel de microbuze. Dar acum mai avem o problemă, pentru că așa e la noi. Nu le poți avea pe toate. Când rezolvi una, dai de alta. O mulțime de microbuze școlare circulă fără ITP și/sau nu deține RCA. Cumva, pentru aceste autovehicule parcă nu se aplică aceleași reguli de circulație. Te mai miri de ce tot mai mulți șoferi au început să ignore necesitatea ITP-ului și asigurării.

Nereguli din prima zi de școală: avem microbuze școlare, dar ce, mai vrei să fie și sigure?

Nereguli din prima zi de școală. Multe dintre lăudatele microbuze pentru elevi au ITP expirat și nu dețin RCA

În România, nu trebuie niciodată să te grăbești să lauzi sau să te lași impresionat când auzi că s-a rezolvat o problemă sau că s-a făcut ceva benefic în societate. Sigur există o problemă și e foarte bine ascunsă.

Poliția rutieră a început controlul microbuzelor școlare încă de la sfârșitul lunii august. Au verificat 4.236 de autovehicule destinate transportului elevilor și s-au descoperit mai multe nereguli decât s-ar fi așteptat cineva. Și sunt inadmisibile, pentru că nu vorbim de autoutilitarele Poștei sau de cele care transportă zarzavaturi la aprozarul din colțul străzii.

Nereguli din prima zi de școală: microbuze școlare cu ITP expirat și fără RCA

Polițiștii au verificat documentele conducătorilor auto (permisul de conducere şi atestatul), ale autovehiculului (certificatul de înmatriculare, asigurarea obligatorie auto, asigurarea pentru bagaje, ITP, licenţa de transport), precum şi starea tehnică a vehiculelor (starea cauciucurilor, funcţionarea semnalizării, a lumilor) au fost verificate.

„291 dintre autovehicule aveau termenul de valabilitate al inspecţiei tehnice periodice expirat, iar 268 nu aveau asigurare de răspundere civilă auto încheiată. Conducătorilor auto şi coordonatorilor activităţii de transport le-a fost atrasă atenţia ca autovehiculele destinate transportului şcolar la care au fost constatate deficienţe să nu fie utilizate”, a transmis Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR), într-un comunicat.

De asemenea, IGPR s-a mai lăudat și că în prima zi de școală, 10.000 de polițiști s-au aflat în misiune în zona grădiniţelor, şcolilor şi liceelor din toată ţara, pentru un început în siguranță al noului an școlar. Dar doar în prima zi. În rest…anul școlar are prea multe zile.