În prima zi de școală, Educația e tot nepregătită: sute de școli cu toaletă în curte și alte mii de unități de învățământ fără autorizație ISU

Stefan Daniel 09.09.2019, 14:26
În prima zi de școală, Educația e tot nepregătită: sute de școli cu toaletă în curte și alte mii de unități de învățământ fără autorizație ISU

În prima zi de școală, Educația este tot nepregătită, așa cum a fost și anul trecut și în cel precedent și în aproape toți cei 30 de ani. Toate guvernele și administrațiile prezidențiale care s-au succedat după Revoluție au investit infim în Educație, iar asta se vede în modul în care relaționează românii unii cu alții, în modul în care își administrează banii, viața, viața copiilor lor, în modul în care se hrănesc, în modul în care votează și în multe altele. Deși ni se spune că s-au mai remediat problemele, încă avem sute de școli cu toalete insalubre în curte și mii de școli care n-au autorizație ISU. Unele nici nu vor avea vreodată pentru că regulile ISU sunt prea…severe și inflexibile.

Prima zi de școală: aceeași mizerie, aceeași toaletă în curte

În prima zi de școală, Educația e tot nepregătită: sute de școli cu toaletă în curte și alte mii de unități de învățământ fără autorizație ISU

Să ne înțelegem. Nu scoatem în evidență doar exemplele negative. Situația s-a mai remediat sporadic, dar nu este nici pe departe suficient. Și nu dăm vina doar pe guvernele PSD recente. Problemele sunt vechi și nu doar PSD s-a înfruptat din „ciolanul” beneficiilor.

Dar hai să fim onești. Câte școli au reușit să obțină finanțare de la stat pentru renovare și alte lucrări și utilare a claselor? Oare ce au făcut directorii acestor școli ca să pună mână pe așa noroc? S-au dat ceva „plocoane”, o vorbă bună sau o înscriere în partid? Astfel de lucruri nu se spun.

Ministrul interimar al Educației ne asigură că azi mai sunt „doar” 300 de școli care încă mai au toalete în curte. Și acelea insalubre și deosebit de periculoase.

„În anul 2017, noi am avut peste 2.200- 2.300 de şcoli în această situaţie. La terminarea anului şcolar mai erau circa 1.180 de şcoli cu toaleta în curte. În momentul de faţă mai sunt mai puţin de 300 de şcoli care nu au toaletă în şcoală”, a spus Daniel Breaz. Într-adevăr, e o performanță, dacă e s-o luăm așa. Dar nu te grăbi să arunci cu laude. Datele lui sunt contrazise de cele oferite de colegii săi de Guvern. Se contrazic unii pe alții.

Ministerul Afacerilor Interne a transmis în răspunsul la o solicitare a celor de la edupedu.ro că la data de 2 septembrie 2019 mai erau 1.176 de „clădiri care au grup sanitar exterior”. Mai mult, vineri 6 septembrie, Ministerul Educaţiei a dat publicităţii un raport în care arată că la cea mai recentă raportare pe 2019, din martie, mai erau în această situaţie 1.180 de şcoli.

Prima zi de școală: nici în București, capitală europeană, situația nu este prea diferită

În prima zi de școală, Educația e tot nepregătită: sute de școli cu toaletă în curte și alte mii de unități de învățământ fără autorizație ISU
Evident, Breaz este mulțumit de performanța Guvernului în remedierea problemelor cu școlile

Vrei să-ți trimiți copilul la o grădiniță sau școală din București pentru că ai auzit că aici se trăiește mai bine? Nu ești singurul/singura. Oricum, în vreo 20 – 25 de ani, jumătate din populația (rămasă) a României se va concentra în Capitală. Unde vom locui cu toții, rămâne de văzut. Dar până atunci, fii cu băgare de seamă față de grădinițele numerele 35, 53 și 13. Aceasta din urmă chiar e cu ghinion.

Conducerile acestor instituții au cerut amânarea începerii cursurilor, având în vedere că lucrările pentru reabilitarea clădirilor nu sunt gata. Se lucrează, domnule, ei „construiesc o țară”, mai ai tupeu să te mai și plângi că te deranjează un șantier?

La primele două grădinițe menționate, școala va începe pe 23 septembrie, în timp ce „ghinioniștii” de la 13 vor începe pe 16. E greu să găsești muncitori pentru reabilitare când tot mai mulți au plecat peste hotare, iar cei rămași sunt necalificați și mai sunt și prost plătiți. Asta e! Te lungești cu lucrarea.

Prima zi de școală: instituții de învățământ care n-au autorizații ISU. Mai sigure sunt cluburile, că acolo se iau…cum se iau

Tot ministrul interimar al Educației a spus că din cele 28.000 de clădiri, „doar” 4.000 mai funcționează fără autorizație ISU.

„Nu văd de ce într-un colegiu unde se desfăşoară activităţi de 160 de ani, Colegiul ‘Lazăr’ din Bucureşti, în 2019 să discutăm despre aviz ISU, pe care colegiul respectiv nu poate să îl primească pentru că nu îndeplineşte o condiţie: distanţa de la trotuar sau de la gard până la clădire de minim 4 metri. Niciodată nu o să primească dacă această condiţie va rămâne în picioare”, a dat Daniel Breaz un exemplu.

Urmăriți Impact.ro și pe