Neom, orașul viitorului din Arabia Saudită. Ce bani folosesc elitele lumii

Cristian Cojocaru 19.03.2021, 15:05
Neom, orașul viitorului din Arabia Saudită. Ce bani folosesc elitele lumii

Singurele resurse văzute de către consultanți în Sharma, Arabia Saudită au fost doar lumina soarelui și ”access nelimitat la apă sărată”. Prințul saudit, Mohammed bin Salman a văzut însă altceva, acum câțiva ani când a aterizat acolo cu elicopterul. A reușit să vadă viitorul, plănuind a construi orașul viitorului în Arabia Saudită, Neom.

Neom va fi orașul viitorului din Arabia Saudită

Mohammed bin Salman a pus la cale un plan care valorează 500 de miliarde de dolari. Planul său constă în dezvoltarea unui oraș de peste 16.000 de kilometri pătrați chiar în stâncosul deșert, pentru a atrage ”cele mai luminate minți și cele mai mari talente ale lumii” într-un oraș al viitorului. Potrivit planului, acolo vor exista taxiuri zburătoarea precum și roboți care se vor ocupa de curățenie. Acest oraș se dorește a întrece Silicon Valley în tehnologie, Hollywood-ul în divertisment și Riviera Franceză ca destinație de vacanță.

Această idee este cuprinsă în peste 2.300 de pagini de documente confidențiale de către consultanții Boston Consulting Group, McKinsey & Co. și Oliver Wyman. Numele proiectului este Neom, care în greacă înseamnă ”nou” iar în arabă ”viitor”. Documentele datează din septembrie 2018 și oferă detalii din interiorul Neom.

”Acesta va fi un oraș automatizat unde putem vedea absolut orice. Un oraș înc are un computer notifică orice infracțiune comisă va fi cunoscută și unde oricărui cetățean i se poate lua urma”, a spus unul dintre membrii fondatori.

Guvernul saudit nu a răspuns însă cererilor de a comenta despre planurile proiectului Neom. Potrivit lui Nadhmi al Nasr, Neom este un proiect orientat spre viitor, unul vizionar. ”Vorbim despre tehnologie de ultimă generație și încă mai mult de atât, tehnologie care încă se află în stadiul de dezvoltare sau chiar în teorie”, a afirmat într-un e-mail, Nadhmi al Nasr.

Neom va fi orașul viitorului din Arabia Saudită pe baza tehnologiei utilizate
Neom va fi orașul viitorului din Arabia Saudită pe baza tehnologiei utilizate

Suma folosită pentru ca proiectul să devină realitate

Orașul viitorului din Arabia Saudită, Neom nu este un proiect deloc ieftin. Pentru a deveni realitate, o sumă fabuloasă de peste 500 de miliarde de dolari ar trebui investită, sumă de care Arabia Saudită nu dispune. Companiile internaționalte au evitat de-a lungul timpului să investească în această zonă, din cauza legislației în vigoare, a corupției dar și a structurii sociale care interzice consumul de alcool precum și acceptul bărbaților ca femeile să poată călători.

Se dorește ca ”Neom să pornească de la zero, cu un sistem de legi independent care va asigura cele mai bune servicii și fără a se întâlni limitări de ordin social”. Neom reprezintă cel mai mare și ambițios proiect într-o serie de orașe futuriste pe care liderii din Golf le-au dezvoltat în scopul de a eradica dependența de petrol. Prințul Arabiei Saudite vrea să vadă în viitor un oraș precum cel din celebrul desen animat The Jetsons, astfel că potrivit documentelor, orașul încorporează tehnologie care încă nu există.

Dintre aceste tehnologii sunt prevăzute:

  1. Taxiuri zburătoare, astfel că șofatul va fi doar pentru distracție și nu pentru transport așa cum este utilizat astăzi;
  2. Nori care au drept scop fertilizarea solului pentru ca orașul să nu rămână la stadiul de deșert;
  3. Menajere roboți, astfel că sarcinile casei vor fi de domeniul trecutului;
  4. Facilități medicale, astfel că oamenii de știință lucrează deja la modificarea genomului uman pentru a face oamenii mai puternici;
  5. Restaurante de lux;
  6. Roboți dinozauri, astfel că viitorii cetățeni ai Neom vor putea vizita un Jurassic Park al roboților;
  7. Nisip fosforescent, ca o cerință a prințului;
  8. Alcool, prin prisma faptului că în restul Arabiei Saudite, alcoolul este interzis;
  9. Sporturi între roboți, astfel că ar putea fi urmărite lupte ale acestora în cuști;
  10. Securitate sporită asigurată de drone echipate cu tehnologie de recunoaștere a feței;
  11. Luna: o lună artificială care va lumina în fiecare noapte deasupra orașului.

Chiar dacă Neom va fi înconjurat de deșert, temperatura va fi mai scăzută decât în Dubai, astfel că norii prevăzuți în documente vor putea face să plouă ”la comandă”. Proiectul este considerat drept ” cel mai tehnologizat din punct de vedere al mobilității, nivelului de trai, sănătății și domeniului medical, astfel că vor fi asigurate cele mai bune condiții de trai de pe planetă”, conform The Wall Street Journal.

Urmăriți Impact.ro și pe