Muncitorii străini, aleși în detrimentul celor români de patronii din Iași: „Sunt tratați ca orice alt angajat”

Elena Avramescu 14.01.2022, 16:49
Muncitorii străini, aleși în detrimentul celor români de patronii din Iași: „Sunt tratați ca orice alt angajat”

În 2021, numărul angajaților străini din Iași a reușit să se dubleze, comparativ cu anul precedent. Străinii care au venit în Iași pentru a munci provin din Republica Moldova, Nepal, Turcia, Ucraina și Sri Lanka și lucrează în construcții, HoReCa sau IT. Patronii plătesc pentru ei taxe speciale și așteaptă, cel puțin, 6 luni pentru ca aceștia să primească permisul de ședere, iar masa, cazarea și transportul sunt gratuite.

Muncitorii străini, aleși în detrimentul celor români de patronii din Iași

Datele statistice furnizate de Serviciul pentru Imigrări Iași indică faptul că în 2021, au primit permisul de ședere pentru muncă un număr de 1.080 de persoane, număr dublu față de cel înregistrat în anul 2020, când erau 486 de persoane. În anul 2018 au primit drept de muncă, în Iași, 234 de angajați străini, iar în anul 2019 au urmat 348 de persoane. Iașiul se află pe locul 4, la nivel național, ca număr de angajați străini, după București, Constanța și Ilfov.

”Am primit deja solicitări pentru aducerea de bone din Sri Lanka, în Iași, în acest an, dar și angajați străini pentru alte industrii. Românii nu mai vin la muncă în domeniul casnic. De obicei, persoanele care lucrau ca bone sau menajere aveau program de 8 ore la muncă, dar au renunțat la aceste joburi.

O bonă străină e 24 de ore din 24 în casa persoanei ce a angajat-o, ceea ce e convenabil pentru angajator. Încă nu s-au finalizat procedurile privind vize pentru că, fiind cererea mare, durează între 6 și 12 luni obținerea vizei pentru România. Prioritare sunt societățile care aduc zeci sau sute de persoane, iar cele mai multe companii care fac asta sunt din domeniile construcții sau HoReCa.

De exemplu, în Iași, sunt câteva hoteluri și restaurante care au angajați străini, iar patronii sunt mulțumiți de munca lor”, a spus Mihaela Țandără, reprezentant Prima Employment SRL, firmă de recrutare, potrivit BZI.

Muncitorii straini, alesi in detrimentul celor romani de patronii din Iasi
Muncitori straini in Romania

Domeniile în care s-au angajat cei mai mulți cetățeni străini sunt construcțiile, HoReCa (unde lucrează ca bucătari), în domeniul IT sau chiar în comerț, ca lucrători comerciali. Femeile din Filipine sunt angajate ca bone, iar cetățenii din Sri Lanka, Moldova, Turcia sunt căutați pentru posturile de îngrijitori animale. Străinii mai sunt căutați și pentru posturile de manipulanți marfă sau pentru mentenanța clădirilor.

S-a aflat ulterior că bonele primesc între 400 și 500 de euro pe lună, însă angajații din domeniile construcții sau IT pot să câștige sume mult mai mari, în funcție de calificarea acestora. Astfel că salariile din România, mult mai mari față de cele primite în statele de unde provin, sunt principalul factor care determină străinii să vină să muncească aici.

Urmăriți Impact.ro și pe