Muncă grea pentru jandarmii din Harghita weekendul trecut, după ce au avut cinci intervenții pentru îndepărtarea urşilor

Elena Avramescu 17.05.2021, 12:29
Muncă grea pentru jandarmii din Harghita weekendul trecut, după ce au avut cinci intervenții pentru îndepărtarea urşilor

Cinci intervenții pentru îndepărtarea urşilor în Harghita. Jandarmii harghiteni au fost puși la grea încercare la sfârşitul săptămânii trecute, după ce au fost nevoiți să alunge mai mulți urşi din oraşele Băile Tuşnad şi Topliţa, prezenţa animalelor fiind semnalată la numărul de urgenţă 112.

Cinci intervenții pentru îndepărtarea urşilor în Harghita

Conform Biroului de Presă al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Harghita, primele două apeluri au fost efectuate sâmbăta, anunțând prezenţa a doi urși, pe o stradă din municipiul Topliţa şi la Monumentul Topliţa-Secu.

Dacă în primul caz patrula de ordine publică, formată din jandarm şi poliţist a trebuit să intervină pentru îndepărtarea ursului, în cel de-al doilea caz, jandarmii din cadrul Detaşamentului 5 Jandarmi Topliţa nu au mai găsit ursul la locul indicat şi nici în imediata apropiere, potrivit Biroului de Presă al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Harghita.

Pe lângă asta, duminică au fost primite alte două apeluri, ambele din localitatea Băile Tuşnad, urşii reușind să fie îndepărtaţi spre zona împădurită.

Primul apel a fost primit la ora 21,00, un bărbat semnalându-ne prezenţa unui urs pe Aleea Sfânta Ana, din Băile Tuşnad. Patrula de jandarmerie din cadrul Postului de Jandarmi Montan Băile Tuşnad a trecut la îndepărtarea acestuia în pădure. Al doilea apel a fost făcut la ora 21,43, un alt bărbat semnalând prezenţa a doi urşi pe strada Gării. Patrula din cadrul Detaşamentului 1 Jandarmi Mobil a găsit urşii acolo unde le fusese semnalată prezenţa şi a trecut la îndepărtarea animalelor sălbatice înspre zona împădurită, mai găsim notat în informarea IJJ Harghita.

Cinci interventii pentru indepartarea ursilor in Harghita
Urs Harghita

Ultimul apel a fost primit luni dimineaţă, semnalând prezenţa unui urs pe peronul gării CFR din Băile Tuşnad. În scurt timp au intervenit jandarmii din cadrul Detaşamentului 1 Jandarmi Mobil, ursul fiind îndepărtat înspre pădure.

Patrulele au mai rămas în zonă pentru o perioadă, în toate cazurile menționate, cu scopul de a se asigura că pericolul nu mai este iminent, fiind anunţate autorităţile cu atribuţii în acest domeniu. În plus, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a transmis mesaje RO-ALERT, prin care locuitorii din zonele respective au putut să fie avertizaţi de existenţa pericolului.

Jandarmii țin să le reamintească oamenilor că este recomandat ca atunci când sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune imediat la 112 și să nu încerce să intervină sau să hrănească animalele sălbatice. Este vital să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia.

Urmăriți Impact.ro și pe