Pensiile românilor nu mai sunt în pericol. Mișcarea făcută azi de Ministerul de Finanțe

Andra Daoud 26.11.2021, 18:37
Pensiile românilor nu mai sunt în pericol. Mișcarea făcută azi de Ministerul de Finanțe

Românii care încasează pensii și alte drepturi sociale pot sta liniștiți. Ministerul de Finanțe a aprobat rectificarea bugetară privind asigurările sociale și bugetul de stat. Ministrul a precizat că au fost alocați și banii pentru salariile restante ale angajaților din sănătate și pentru plata altor cheltuieli, până la sfârșitul anului.

Măsurile luate de Ministerul de Finanțe

Ministrul Finațelor, Adrian Câciu, a declarat că Guvernul și-a dat aprobarea pentru rectificarea bugetului pentru asigurările sociale și că toți banii pentru pensii și salarii sunt asigurați. El a adăugat că au fost alocați bani și pentru sănătate, pentru plata salariilor și pentru cheltuielile sanitare aferente.

Astăzi avem câteva veşti bune. Rectificarea bugetară, atât pe bugetul asigurărilor sociale de stat, mult aşteptată de altfel pentru seniorii noştrii, pentru pensionari a fost adoptată şi rectificarea aferentă bugetului de stat la fel a fost adoptată. În contextul în care am menţinut ţinta de deficit la ţinta asumată în programul de convergenţă al României, în procedura de deficit excesiv de 7.13%, în contextul în care am asigurat resursele necesare până la finalul anului, până la 31 decembrie, a spus ministrul, potrivit news.ro.

Cât despre pensiile și salariile românilor, ministerul a precizat că rectificarea bugetară este primul semn că Ministerul de Finanțe vine cu soluții. Dacă pentru pensionari veștile sunt bune, Câciu a venit și cu câteva vești neplăcute și a precizat că Guvernul este nevoit să ia bani din altă parte, cum ar fi proiectele cu finanțare europeană.

Evident, rectificarea de astăzi ne arată nişte carenţe structurale în modul în care proiecţiile bugetare se fac în România, ajungem în ultima lună a anului să trebuiască să alocăm suplimentări pentru banii de pensii, pentru banii de salarii, dar cel mai trist, din perspectivă guvernamentală, este că trebuie să luăm bani.

Să luăm bani de la proiectele cu finanţare europeană, să luăm bani de la investiţii din motivul simplu: nu pentru că trebuie să iei bani de undeva, ci că acele investiţii au fost trecute doar scriptic către buget. E o lecţie pe care o învăţ rapid şi eu şi Guvernul și pe care nu trebuie să o repetăm în anul 2022.

Pensiile românilor nu mai sunt în pericol. Mișcarea făcută vineri de Ministerul de Finanțe
Pensiile românilor nu mai sunt în pericol. Mișcarea făcută vineri de Ministerul de Finanțe

Bani pentru sistemul de sănătate

În afară de pensii, Adrian Câciu a precizat că Ministerul de Finanțe a alocat bani și pentru plata salariilor restante din sănătate, pentru deconturile întârziate și pentru toate cheltuielile din sistem, până la sfârșitul anului.

Ministerul a alocat 150 de milioane de lei și pentru a-i despăgubi pe gospodarii care au pierdut animale din cauza pestei porcine africane.

Am prevăzut 150 milioane lei pentru plata despăgubirilor proprietarilor ale căror animale au fost afectate în contextul evoluţiei pestei porcine africane. Am prevăzut bani la Ministerul Sănătăţii atât pentru salarii restante, dar mai ales pentru plata cheltuielilor sanitare, pentru deconturile întârziate, pentru tot ce înseamnă programe de sănătate, până la final de an sunt asiguraţi, a mai spus ministrul de Finanţe.

Urmăriți Impact.ro și pe