Pedeapsa incredibilă pe care i-o pregătește Vladimir Putin lui Alexei Navalnîi. Ce urmărește, de fapt, liderul Rusiei

Ioana Bucur / 22.01.2021, 15:08
Pedeapsa incredibilă pe care i-o pregătește Vladimir Putin lui Alexei Navalnîi. Ce urmărește, de fapt, liderul Rusiei

A fost smuls din ghearele morții, după ce ar fi fost otrăvit, înainte de a se urca la bordul unui avion, de agenți plătiți de autoritățile rusești. Însă calvarul prin care trece cel care a avut curajul să îi se opună liderului de la Kremlin este departe de final. Pedeapsa incredibilă pe care i-o pregătește Vladimir Putin lui Alexei Navalnîi. Rușii au fost chemați în stradă.

Vladimir Putin îi pregătește o pedeapsă incredibilă lui Alexei Navalnîi

După ce s-a zbătut între viață și moarte pe un pat de spital din Germania, Alexei Navalnîi a luat o decizie neașteptată care, din nefericire, i-ar putea aduce ani grei de închisoare. Din momentul în care a pus piciorul pe pământ rusesc, opozantul lui Vladimir Putin a fost arestat și dus de urgență în spatele gratiilor, pentru încălcarea termenilor eliberării condiţionate.

Arestarea lui Alexei Navalnîi a pornit un val de reacții negative și critici dure la adresa Kremlinului, luând naștere chiar o „mișcare pro-Navalnîi”. Însă Vladimir Putin nu are urechi pentru acuzațiile primite din partea presei sau autorităților străine și ar fi găsit o soluție pentru a-l reduce la tăcere pe dizidentul rus. Astfel, pedeapsa incredibilă pe care i-o pregătește Vladimir Putin lui Alexei Navalnîi implică ani grei de închisoare. Liderul Rusiei ar urmări să obțină condamnarea acestuia la 13 ani și jumătate de închisoare, scrie The Moscow Times, care citează Bloomberg.

Alexei Navalnîi, arestat după primul pas făcut pe pământ rusesc. Ce urmărește Vladimir Putin

Cei 13 ani și jumătate de închisoare ce i s-ar pregăti lui Alexei Navalnîi ar putea veni din contopirea a două sentințe, ce ar urma să vină nu mai târziu de luna viitoare. Presa rusă scrie că opozantul lui Vladimir Putin va fi condamnat într-un caz mai vechi delapidare, în care a fost acuzat că ar fi furat donațiile primite de la susținători, la 10 ani. Ceilalți trei ani și jumătate vor veni pentru un alt dosar, în care este acuzat tot de delapidare.

Vladimir Putin, pedeapsă cruntă pentru Alexei Navalnîi
Opozantul lui Putin a fost arestat pe un aeroport din Rusia

Din spatele gratiilor, Alexei Navalnîi le-a cerut rușilor să iasă în stradă, sâmbătă. În încercarea de a dizolva orice mișcare pro-Navalnîi, autoritățile au dat startul arestărilor celor care se opun Kremlinului. Situația a fost dezvăluită de echipa dizidentului și de ONG-ul specializat OVD-Info. Colegii lui Navalnîi au spus că activiștii s-au trezit cu polițiștii la ușă, avertizându-i cu privire la participarea la proteste. Până și purtătorul de cuvânt al dizidentului, Kira Iarmiş, a fost „vizitată” de oamenii legii:

„Poliţia a forţat deschiderea uşii afirmând: ”Ieşiţi, veţi ieşi oricum sâmbătă şi vă vom reţine”, a scris Iarmiş pe Twitter.

Avocatul echipei lui Navalnîi, Vladen Los, originar din Belarus, a dezvăluit că a fost reținut și că i s-a spus să părăsească Rusia până luni, fiindu-i interzisă întoarcerea în țară până în noiembrie 2023.

SUA și guvernele europene cer eliberarea lui Navalnîi

În continuare, Guvernul Vladimir Putin neagă orice implicare în otrăvirea lui Alexei Navalnîi. Liderii din întreaga lume au cerut Kremlinului să îl elibereze de îndată pe opozantul liderului rus.

„Liderii politici încrezători nu se tem de vocile concurente, nici nu comit violenţe împotriva lor sau reţin pe nedrept oponenţii politici”, a declarat Mike Pompeo, secretar de stat american.

Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al actualului președinte, Joe Biden, a transmis că „atacurile Kremlinului asupra domnului Navalnîi nu sunt doar o încălcare a drepturilor omului, ci un afront adus poporului rus care vrea ca vocea să îi fie auzită”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI