Motivul pentru Traian Băsescu primeşte mai mulţi bani de la stat decât Klaus Iohannis. Veniturile fostului preşedinte

Iancu Andreea 26.03.2022, 11:56
Motivul pentru Traian Băsescu primeşte mai mulţi bani de la stat decât Klaus Iohannis. Veniturile fostului preşedinte

Traian Băsescu este unul dintre personajele politice care a atras atenția zilele acestea, după ce instanța supremă a stabilit că fostul președinte al României a colaborat cu Securitatea în timpul dictaturii comuniste. Deși, de ani buni, este senator în Parlamentul European, Traian Băsescu primește bani mulți de la stat, din partea Administrației Prezidențiale. Indemnizația fostului șef de stat o depășește chiar și pe cea a lui Klaus Iohannis, președintele în funcție al României.

Care este motivul pentru care Traian Băsescu primește mai mulți bani de la stat. A depășit veniturile lui Klaus Iohannis

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a avut două mandate la Palatul Cotroceni, iar după terminarea lor a rămas să încaseze de la Administrația Prezidențială o indemnizație pe care toți foștii șefi de stat o primesc. Cu toate acestea, Traian Băsescu primește mai mulți bani de la stat chiar și decât Klaus Iohannis. În mod normal, indemnizația ar trebui să se regăsească într-un cuantum de 75% din cea pe care o încasează președintele în funcție.

Declarațiile de avere din ultimii ani ale lui Traian Băsescu dezvăluie însă un aspect neașteptat. Potrivit unei analize făcute de jurnalul.ro, fostul președinte ar fi încasat o indemnizație mai mare decât Klaus Iohannis. Potrivit ultimei declarații de avere, completată la data de 14 iunie 2021, Traian Băsescu ar fi încasat o indemnizație de 202.176 de lei pe an din partea Administrației Prezidențiale. Președintele Iohannis a menționat în declarația sa din data de 6 iunie 2021, că a încasat în aceeași perioadă suma de 178.391 de lei. Cu mai bine de 36.000 de lei mai puțin decât Băsescu.

Motivul pentru care Traian Băsescu primește mai mulți bani de la stat decât Klaus Iohannis
Traian Băsescu, fostul președinte al României, actual membru al Parlamentului European

Veniturile fostului președinte al României. Câți bani câștigă actualul membru al Parlamentului European

Documentele oficiale arată că Traian Băsescu ar fi încasat, în timpul celor două mandate, 1,5 milioane de lei. Această sumă este specificată în ultima sa declarație de avere, pe care a completat-o în calitate de membru al Parlamentului European, din partea Partidului Mișcarea Populară. Pe de altă parte, actuala funcție îi aduce fostului președinte un venit de 83.831 de euro (reprezentând 460.262 de lei, la cursul valutar de anul trecut).

Dincolo de indemnizația din Parlamentul European, Traian Băsescu încasează și venitul de fost președinte, de care beneficiază ca urmare a prevederilor legale din Legea nr. 406/2001. De asemenea, Băsescu realizează venituri și din cupoanele aferente titlurilor de stat și de trezorerie, în valoare de 43.715 lei și 6.345 de dolari SUA, în total 72.267,5 lei. De asemenea, el a mai încasat 4.509,28 de lei ca dividende de la Romgaz SA.

Pensia fostului șef de stat, pe care o încasează de la Casa Națională de Pensii, și care este în cuantum de 69.920 de lei pe an, se adaugă la venitul de  81.792 de euro pe an (adică 400.780,8 lei), reprezintă „diurna de deplasare și misiuni” de la Parlamentul European. Declarația lui Traian Băsescu arată și că fostul președinte al României mai primește suma de 54.756 de euro (reprezentând 268.304,4 lei), tot de la actuala funcție, ca sumă forfetară. Traian Băsescu mai deține și 10.000 de euro pe un card de credit Mastercard de la ING Bank Bruxelles.

Practic, în anul fiscal iunie 2020 – iunie 2021, Traian Băsescu a încasat venituri de 1.527.220 de lei, adică 311,677,6 euro, reprezentând lunar 127.268,3 lei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...