Motivul pentru care unii sportivi de la Olimpiadă au pete rotunde pe corp. Imaginile controversate fac înconjurul lumii

Cristian Cojocaru 01.08.2021, 12:25
Motivul pentru care unii sportivi de la Olimpiadă au pete rotunde pe corp. Imaginile controversate fac înconjurul lumii

Participanții la Olimpiadă apar uneori cu pete roșii pe corp, fiind un lucru destul de normal pentru sportivi. Nouă însă, ne ridică niște semne de întrebare cu proveniența acelor vânătăi, dar în spate este un motiv pentru care aceștia le au.

Sportivi la Olimpiadă cu vânătăi pe corp

În special la probele de înot, acești sportivi pot fi observați cu anumite pete rotunde pe corp, fiind și cazul înotătorului Kyle Chalmers. Petele de pe corpul acestuia au ridicat multe semne de întrebare pe rețelele de socializare, internauții întrebându-se despre proveniența lor. Pentru cei mai în vârstă, răspunsul nu reprezintă un secret, fiind un tratament cu ventuze.

Această terapie de a trata răcelile există încă din antichitate, fiind folosită în cultura egipteană dar și chineză. Ventuzele sunt aplicate pe corp pentru a stimula fluxul sanguin. Reprezintă o tehnică relativ simplă și presupune încălzirea locală, înainte de a fi aplicate acele ventuze. În momentul în care ele se răcesc, efectul de aspirație începe, iar astfel, vascularizarea musculaturii este stimulată, reducând durerea.

Deși este o terapie veche, abia de câțiva ani a început să fie utilizată în situația sportivilor de performanță. Tot mai mulți sportivi folosesc această tehnică. În medicina chineză, tehnica este comparată cu acupunctura, fiind asimilată și cu masajul.

sportivi olimpiadă
Sportivii de performanta apeleasa deseori la aceasta tehnica de recuperare

Efectele benefice ale tehnicii

În cupa de sticlă se creează vid sau semivid pentru a se atașa de piele foarte bine. Ventuzele respective acționează aspirând punctual tegumentele. Astfel, capilarele se spar, iar circulația sanguină în zonele aplicate crește semnificativ. Acele pete roșii care devin mov la un moment dat dispar în aproximativ două săptămâni.

Printre beneficiile tratamentului putem menționa stimularea unor componente ale sistemului imunitar. Ventuzele au un efect tonic imunitar, de decongestionare, de drenare și implicit de detoxifiere. Acestea detensionează atât musculatura cât și sistemul nervos. Folosirea terapiei nu este recomandată femeilor însărcinate, persoanelor care au o fragilitate a capilarelor sau celor care suferă de dermatite, afecțiuni cardiace sau alcoolism.

Un studiu care a fost realizat în 2012 arată că această tehnică poate reprezenta și un tratament pentru herpes, pentru acneee, paralizie facială sau osteoartritei cervicale. Deși cercetătorii menționează că nu există prea multe studii științifice pe această temă, ei consideră că metoda reprezintă mai multe efecte benefice care constau în accelerarea recuperării după accidentări, tratarea bolilor de piele, dar și ridicarea moralului.

„Aplicarea de ventuze reprezintă un gest simplu ce poate da rezultate minunate”, spunea Michel Henry, președintele asociației internaționale a practicienilor de „cupping” (numele sub care este cunoscută tehnica), pentru revista L’Express, în 2016. Pe de o parte, are un efect analgezic și, pe de altă parte, are un efect de dopaj. Dar este autorizat, pentru că este vorba de dopaj fiziologic și nu de dopaj chimic, explica specialistul.