Cum arăta, de fapt, Iisus Hristos. Cercetătorii i-au realizat portretul și e total diferit față de cum ne imaginam

Redacția IMPACT 18.04.2020, 13:13
Cum arăta, de fapt, Iisus Hristos. Cercetătorii i-au realizat portretul și e total diferit față de cum ne imaginam

Cum arăta, de fapt, Iisus Hristos? Creștinii și-au repetat această întrebare timp de secole. Acum există și un răspuns, sub forma unei reprezentări mai realiste. Oamenii de știința I-au reconstituit chipul Mântuitorului bazându-se pe o tehnică folosită deja și în descoperirile arheologice.

Cum arăta, de fapt, Iisus Hristos?

Evanghelia menționează faptul că Iisus Hristos a fost evreu și s-a născut în jurul anul 4 î.e.n., în Betleem. După care a locuit în Egipt, pe timpul copilăriei sale, pentru o scurtă vreme. A urmat perioada din Nazaret, dar ce nu știu mulți dintre credincioși este că în textele sfinte nu este menționat absolut nimic despre aspectul fizic al lui Iisus.

Cum arăta, de fapt, Iisus Hristos. Cercetătorii i-au realizat portretul și e total diferit față de cum ne imaginam
Iisus Hristos arăta total diferit față de reprezentările inspirate de Biblie

Cercetările științifice îl arată pe Iisus total diferit față de imaginea sa popularizată în rândul creștinătății. Icoanele sau desenele reprezentative ale Mântuitorului înfățișează un bărbat cu tenul deschis la culoare și părul lung, în nuanțe apropiate de șaten, sau chiar blond. Aspectul real acestuia este însă foarte surprinzător. Mulți ar putea crede că nu au în față Iisus Hristos dacă ar vedea pentru prima dată respectivul portret relalizat de către oamenii de știință.

Într-un studiu realizat în Marea Britanie s-a constatat că Hristos nu era mai înalt față de alți bărbați de la acea vreme. Înalțimea acestuia era de 1,7 metri, ceea ce putea fi considerată înălțimea medie, pentru respectiva perioadă. S-a apelat la câteva tehnici de reconstrucție folosite și în arheologie, pentru a putea reprezenta corespunzător noile descoperiri. În Biblie mai este menționat doar modul în care se îmbrăcau atât el, cât și apostolii.

Cercetătorii au realizat un portret și Mântuitorul e total diferit față de cum ne imaginam

Alături de texte sfinte, care să le ofere indicii esențiale legate de aspectul evreilor din Iudeea și Egipt, au fost analizate și imagini artistice de pe monede și picturi. Au fost analizate inclusiv mumiile egiptene pentru o reconstrucție cât mai apropiată de adevăr. Majoritatea persoanelor din Iudeea și Egipt aveau în general ochii căprui, părul negru și cârlionțat, dar și un ten măsliniu. Textele din acea vreme mai arată că locuitorii din Iudeea își țineau părul și barba tunse scurt.

În acest mod se fereau de păduchi și alte insecte. Infestarea reprezenta o mare problemă la acea vreme. Se crede că Mântuitorul nu ar fi făcut o excepție și că arăta similar. Informațiile surprinzătoare au fost publicate de către savantul Joan Taylor într-un studiu amplu pe acest subiect, potrivit historia.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe